Europas største plastaffalds-sorteringsanlæg ligger i Sverige
Der sker noget på plast-området i Sverige. De har netop stoppet brugen af fiskeplastkasser til COOP Sverige og modtager således ikke fisk i de ellers så velkendte plastkasser længere.

Europas største plastaffalds-sorteringsanlæg ligger i Sverige

Der sker noget på plast-området i Sverige. De har netop stoppet brugen af fiskeplastkasser til COOP Sverige og modtager således ikke fisk i de ellers så velkendte plastkasser længere.

 

Sverige har også netop fået det største plastaffalds-sorteringsanlæg i hele Europa. Kapaciteten ligger på 20 tons plast i timen og kan sortere i ti forskellige fraktioner med en renhedsprocent helt op til 95 procent.

 

Fravalget af plast-fiskekasser til de svenske butikkers kølediske, kommer nu istedet i fiberbaserede kasser og begrundelsen er meget enkel, man vil forsøge at forhindre at plasten eller rester heraf skal havne i havet. Fokus er rettet mod COOP’s leverandører, hvor man nu har taget skridt til, at de skal reducerer brugen af plastemballage væsentligt i deres produkter. Man er startet med en virksomhed, der er direkte forbundet med havet og søer, hvilket for COOP har været en helt rigtig og meget vigtig beslutning

 

Det nye sorterings-plastaffalds-anlæg er placeret i byen Motala, der ligger midt mellem de svenske storbyer Gøteborg og Stockholm. Det nyanlagte anlæg imødekommer fint svenskernes ønske om, at al plastemballage og plastaffald fra de svenske forbrugere, skal genanvendes til nye produkter.

 

Det nye anlæg til 265 mio Skr er finansieret af industrien selv og blev tidligere kaldt »Plastkretsen« (Plast kredsløb). Men i forbindelse med indvielsen ændrede det navn til »Svensk Plaståtervinning.« (Svensk Plast Genbrug).

 

Europas største plastaffalds-sorteringsanlæg ligger i SverigeEuropas største plastaffalds-sorteringsanlæg ligger i Sverige

 

Anlæggets høje renhedsprocent, gør det muligt at anvende det genindvundne til mange former for nye plastprodukter. Og den administrerende direktør for »Svensk Plaståtervinning«, Mattias Philipsson påpeger, »Plast er et fantastisk materiale, der kan anvendes på mange forskellige måder, men vi ved også, at plast der ikke genanvendes, er spild af vores fælles ressourcer. For at vi skal kunne bruge plasten i fremtiden, er der brug for en ansvarlig og meget effektiv indsamling, med genbrug og genanvendelse for øje. Nu har vi med det nye anlæg betingelserne for fuldt ud at udnytte plastens værdi, som genanvendt råmateriale.«