Selvom fiskeriminister Rasmus Prehn (S) stiller op som socialdemokratisk folketingsmedlem i Hjørring-kredsen, en Nordjysk kreds der beskæftiger en overvejende stor del af dansk fiskeri, så trodser den socialdemokratiske minister alligevel sine fiskeri-stemmer her og går modsat, hvad et helt erhverv af konsum-fiskere er lodret imod – nemlig tvungen kameraovervågning på alle kattegat-både.
Nogle vil nok mene han er modig, andre undre sig nok mere over, hvorfor vi har en fiskeriminister, der så egenrådigt går sine egne veje, i en sag der kunne være afgjort i al mindelighed. Med et frivillighedsprincip efterfulgt af en form for præmiering, med ekstra kvoter eller med lempelser i fiskeriet efter jomfruhummer, hvis man som fisker frivilligt ville montere kamera ombord, havde gjort underværker – Lidt mere gulerod og langt mindre tvang.
Frygter kollaps af lokalsamfundet
De nye regler for overvågning af jomfruhummer-fiskeri i Kattegat risikerer at få katastrofale følger for hele Læsø.
Det skriver Nordjyske i sine erhvervsnyheder
Avisen skriver at Læsø’s livsnerve er direkte truet og flere hundrede arbejdspladser er i fare, da et lovkrav om tvungen brug af kameraer på samtlige jomfruhummer-både i Kattegat, har fået flere fiskere, til at melde sig ud af fiskeriet og flere er på vej. Nu er nok .. nok.
Situationen er alvorlig nok, for på Læsø er mange arbejdspladser direkte eller inddirekte bundet op på jomfruhummerfiskeriet, hvilket tydeligt ses af, at for hvert fiskefartøj i dette fiskeri, beskæftigere man mellem 6 og 7 mand, plus fiskerens egen familie, der også er afhængige af et fortsat godt hummerfiskeri.
Det hænger ulasteligt sammen, for med beskæftigelsen kommer indtjeningen, der også giver økonomien til øens butikker og restauranter samt værfter og håndværkere, for ikke at glemme øens eneste vodbinder, der er én af de få, med dette speciale, der er tilbage i Danmark. Alt dette er i spil, når en fiskeriminister, kun lytter til sine egne »grønne eksperter«, som ikke hverken kan eller vil se sammenhængskraften i fiskerierhvervet, der binder hele kystsamfundet sammen. En opbygning der vil vakle, når man blot ændre på nogle få forudsætninger i et ellers fornuftigt fiskeri – så risikerer korthuset simpelthen at falde sammen.
Undskyldningerne for at gøre denne kamera-overvågning permanent, er grebet ud af luften. Istedet for at gøre en bifangst op i kilogram, så benytter man sig af procenter, selvom der stadig kun er tale tale om nogle få hundrede gram bifangst, så lyder det mere imponerende og ildevarslende at skrive det i procenter.
Fiskeriministeren manipulerer med tallene
En netop udsendt rapport, der omhandler bifangstkvoten for torsk i jomfruhummerfiskeriet, bekræftes det, at der fortsat er en meget lille bifangst af den truede torsk. Tal der er indsamlet på de fartøjer, som frivilligt har taget kameraer med ombord i Kattegatfiskeriet. Netop for at bekræfte, at bifangst og udsmid er på et meget lavt niveau. Et niveau der ikke på nogen måde retfærdiggør det, som fiskeriminister Rasmus Prehn (S) nu sammen med »modstanderne af et produktions-Danmark« – Venstrefløjen i Danmark, nu gør alt for at miskreditere de danske fiskere i Kattegat. De manipulerer med tallene, så det bedre passer ind i deres fordrejede forestilling af et bæredygtigt kystfiskeri.
Helt glemt er, at deres tvangsovervågning med kameraer ombord på »private arbejdspladser« i et jomfruhummer-fiskeri, risikerer at sende øens skrøbelige økonomi ud over kanten. Fiskeriet af hummer er altafgørende for Læsø. Et fiskeri der er dybt forankret i lokalsamfundet og som beskæftigere rigtigt mange på øen, hvilket selvfølgelig har en enorm betydning for kommunens økonomi, som i forvejen er udfordret. En nedlukning af jomfruhummerfiskeriet vil i givet fald også betyde færre turister. Turister der trækkes til øen netop pga. et aktivt fiskeri af den kulinariske delikatesse – Kattegats jomfruhummer.
Kontant udmelding fra Læsø’s borgmester
Til Nordjyske.dk siger borgmesteren, »ender dette med, at jomfruhummer-fiskeriet bliver væsentligt beskåret eller helt forsvinder fra Læsø, kan øens økonomi ganske enkelt ikke holde til det,« vurdere borgmesteren – »så må ministeren selv overtage roret. Jeg har allerede sagt til indenrigsministeren, at når jeg ikke længere kan drive kommunen på grund af åndssvage regler og love, så bliver det hans problem. Jeg tror ikke, han er bedre til det, end jeg,« slutter Tobias Birch Johansen (V) overfor avisen.