Ministeren for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) er under hårdt pres fortiden, både med et milliardstort minkforlig, der nu har ventet næsten 3 måneder på en afklaring, men også af et ligeså hårdt presset fiskerierhverv, der på grund af Brexit-forhandlingerne kompleksitet også presser på for at få en Europæisk aftale i stand med Norge, som kan åbne op for dansk fiskeri i norsk zone. »Men forhandlingerne er sværere end som så,« siger ministeren.
Det skriver Fødevarewatch.dk og de skriver videre, at fødevareministeren håber på, at danske fiskere igen kan fiske i norsk farvand til februar, men advarer efter mandagens Online-fiskeriforhandlinger i EU om, at det godt kan trække ud.
Aftalerne og fordelingen blev mandag drøftet imellem EU’s fødevareministre, hvor kvoterne for 2021 blev snakket igennem for europæisk, britisk og norsk farvand. Særligt det sidste område har danske fiskeres helt store bevågenhed for tiden, da adgangen her næsten er vigtigere for de danske konsumfiskere, end det britiske område er.
Over hundrede danske fartøjer ligger netop nu standby i og omkring det Nordjyske, klar til at flytte fiskeriet eller kaste fortøjringerne, når den norske zone åbnes op. »Det kan kun gå for langsomt,« som fiskeriformanden Svend-Erik Andersen understregede forleden i fagbladet Fiskeritidende.dk. Her kunne formanden konstatere, at de danske fiskere er kommet skidt fra start i 2021. Med henvisning til handelsaftalen mellem EU og Storbritannien den 24. december 2020, der i overført betydning har givet fiskeriet en økonomisk lussing i størrelsesordnen omkring 1,5 milliarder kroner i tabte fiskekvoter. Oveni dette og næsten dobbelt op på den negative spiral, er adgangen til det vigtige fiskeri i norsk zone endnu ikke løst. En løsning, som ifølge fiskeriministeren Rasmus Prehn (S) ikke ligger lige for.
Ministeren håber på en åbning for adgangen inden februar, men EU’s fødevareministre skal først snakke fiskeri igen den 22. februar, og hvis det til den tid er lykkedes EU-Kommissionen at få forhandlet de overordnede kvoter på plads for europæisk, britisk og norsk farvand med UK og Norge, skal kvoterne så endeligt fordeles mellem EU-landene efterfølgende.
Det er ikke lige den nyhed de danske fiskere ønsker at høre for tiden, hvor man blot venter på at komme igang, ud og fiske, torsk, sej, havtaske, rødspætter og rejer fra det norske område, så omsætningen kan komme op og pengene igen kan begynde at rulle i erhvervet.
Dansk fiskeri ligger i øjeblikket nærmest underdrejet, med kun 17 fartøjer i norsk zone i Skagerrak, mod normalt ca. 130 fartøjer. For at føje spot til skade, så ophører denne adgang den 31. januar 2021 – så en hurtig afklaring og løsning om adgangen til norsk farvand, presser på.
Så det kan godt være vores fiskeriminister føler sig presset for tiden, men med dette hængende over hovedet, øges presset betydeligt og yderligere, med tårnhøje forventninger i forhold til en ekspres-løsning. Så rådet er – sæt gang i den midlertidige kvoteordning for områderne, samt norsk og britisk. Lad fiskeriet gå igang som aftalt for første kvartal og sæt forhandlingerne mellem Storbritannien, Norge og EU et gear op, så det kan være på plads inden den 22. februar 2021, hvor ministrene mødes igen. Men sæt gang i fiskeriet nu !