Forleden kunne FiskerForum.dk bringe en fiske-grossist’ opfordring til Danmarks Fiskeriforening DFPO, om at satse mere på det skånsomme fiskeri i Vestlige Østersø – Nu svarer DFPO igen.
Adm. direktør Kenn Skau Fischer Danmarks Fiskeriforening DFPO knytter følgende kommentarer til indlægget fra Fiskerikajen:
Det var med en vis portion skepsis, at jeg læste indlægget fra Fiskerikajen om, at de da gerne ville drage rundt i Bælthavet og hjælpe fiskerne med at få afsat deres fangster, fanget med garn og visse andre redskaber, hvis den politiske aftale om forbud mod trawlfiskeri i Bælthavet 5 minutter i lukketid, før Folketingsvalget gennemføres.
Men ved nærmere eftertanke så tager jeg hatten af for Fiskerikajen – for dette »generøse« tilbud er ikke blot smuk politisk spin, der er også hardcore business. Det er ikke uden grund, at Fiskerikajen er del af, hvad der er blevet et stort svensk milliard-foretagende. Og en sådan koncern forfølger selvfølgelig sin forretningsmodel.
Der er en hel del personsammenfald, når man ser på kredsen omkring Fiskerikajen, Kystfiskerkompagniet og Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, og det er nok ikke tilfældigt, når man ser, hvordan de alle har været aktive i arbejdet for at få afviklet trawl- og erhvervsfiskeriet i Bælthavet. Det så vi bl.a. i arbejdet til handlingsplanen for fremtidens erhvervsfiskeri i Østersøen, som regeringen lancerede sidste efterår for så efterfølgende at underminere dette arbejde ved at indgå en politisk aftale om at lukke for det meste erhvervsfiskeri i Bælthavet.
Nedlægges hovedparten af erhvervsfiskeriet i Bælthavet, vil det hjælpe Fiskerikajen med udviklingen af deres forretningsmodel.
For med trawlforbuddet undermineres forretningsstrategien for de fleste af deres konkurrenter, som ikke længere ser det attraktivt at deltage i opkøb af fisk i Bælthavet, for mængderne bliver for små til at det kan betale sig for de fleste opkøbere at beskæftige sig med fangster i Bælthavet.
For fiskerne betyder det, at de får færre afsætningskanaler, og man kan frygte, at Fiskerikajen nærmest får monopol på handelen, og vil diktere prisniveauet og ikke mindst betingelserne for afsætningen af den landede fisk.
Som andre moderne selskaber sælger Fiskerikajen ikke blot en vare – de sælger en vare med historie eller mening, så fx restauranterne har en historie til menukortet. Det har jeg stor respekt for, siger Kenn Skau Fischer
Men Fiskerikajen har de sidste mange år haft alle muligheder for at bruge markedskræfterne og tilbyde fiskerne den mulighed, at de vil give en højere pris, hvis fisken blev fanget og landet på en bestemt måde. Men det har man ikke gjort.
I stedet har man kynisk arbejdet for, at fisken i Bælthavet kun må fanges med garn mm. og derved undgår man at belønne fiskerne og betale ekstra for at vælge en bestemt fangstmetode. Den metode, som passer til deres »historiefortælling«. Man får fisken fanget på en bestemt måde uden at skulle betale ekstra for det – se det er sådan, man bliver et stort milliard-foretagende.
I DFPO vil vi naturligvis tage bestik af situationen efter folketingsvalget og hjælpe vores medlemmer, hvis et trawlforbud indføres. Sker det, så kommer adskillige fiskere i klemme. Fisk fra de indre danske farvande bliver i større omfang et luksusprodukt. Vel at mærke til ingen verdens nytte – det bliver i hvert fald ikke dette tiltag, som redder torskebestanden. Det er spøjst i en situation med voksende bekymring for inflation og fødevareforsyningssikkerhed. Også en spøjs udvikling i en markedsøkonomi som den danske.
Jeg noterer mig, at Fiskerikajen nu gerne vil samarbejde med Danmarks Fiskeriforening i forhold til de forventede nye betingelser for fiskeriet i Bælthavet. Det er bestemt positivt – men det lyder godt nok hult, understreger direktøren fra DFPO.
For de ved, hvor vi er og det har de vidst i flere år og de har haft alle muligheder for at rækken hånden ud til dialog tidligere. Også da vi arbejdede med handlingsplanen for Østersøen, så lad os se om det ikke blot er tomme ord, som passer ind i historie-fortællingen.