Begge disse anklagede fiskegrossister, hører under Nordward Seafood Groups i Stockholm, der ellers er en velanset koalition af fire førende virksomheder i Scandinavien der arbejder med højkvalitets fisk og skaldyr.
Men fødevarestyrelsens kontroller virker heldigvis, for efter Fødevarerejseholdet har foretaget opfølgende kontrol med baggrund i reglerne om fiskesporbarhed og mærknings-ordningen NaturSkånsom, har Fiskerikajen Engros rettet op på disse fejl.
Ved en kontrol fandt man blandt andet:
- Ved kontrol hos Fiskerikajen Engros, den 27. februar af frosne rejer på et lager, der var mærket som Skawrejer, viste det sig, at de blev solgt som ‘Rejer, Skaw, rå (frost)’. Indkøbsfakturaen viste, at rejerne kom fra en svensk leverandør og ikke havde nogen forbindelse til Skagen. Fødevarestyrelsen vurderer, at dette vildleder kunden til at tro, at rejerne kommer fra Skagen.
- Ved kontrol hos Fiskerikajen Engros, den 1. maj af et salg af 112 kg kullerfilet, som virksomheden hævdede var solgt under mærkningsordningen NaturSkånsom, blev handelsdokumenterne undersøgt, hvor NaturSkånsom tydeligt var markeret. Fakturaen for indkøbet til virksomheden viste sætningen ‘Fanget Naturskånsomt’. Virksomheden fremviste også en faktura fra deres leverandør for skæring af fisken til filet, hvor NaturSkånsom ikke var nævnt. De forklarede, at produkterne fra leverandøren var blevet mærket med etiketter og sedler med NaturSkånsom-logoet. I deres egen kontrolprocedure, som er udarbejdet til deltagelse i mærkningsordningen, står der, at de vil kontrollere, at leverandørerne er tilmeldt ordningen. Ved kontrolbesøget viste det sig, at hverken leverandøren af råvaren eller den skærende virksomhed var på Fødevarestyrelsens liste over virksomheder, der er tilmeldt ordningen.
- Ved kontrolbesøg hos virksomheden FSG Foods, den 24. juni 2024 konstaterede Fødevarestyrelsen, at virksomheden vildleder kunderne ved at sælge opdrættet norsk torskfilet som fanget i Vesterhavet. Fakturaen for torsken, som blev indkøbt den 21. juni 2024, viste, at fisken var fra Norge og opdrættet af NorCod, men dette blev ikke oplyst korrekt ved salget. Fakturaen nævnte en fangstmetode kaldet »Havbas« og et fangstområde »Norge«, som ikke findes i reglerne. På kassen stod der »Farmed cod filet«. En repræsentant fra FSG Foods, der var til stede under kontrollen, vidste godt, hvor torsken faktisk kom fra. Eksempelvis blev 12,25 kg torsk fra dette parti solgt som »Torsk 3 Vesterhav, filet u/skind« på følgesedlen og fakturaen, og fangstområdet var markeret som »FAO 2«, som en del af »FAO 27«. Der var ingen oplysninger om, at torsken var opdrættet. Fødevarestyrelsen vurderer, at virksomheden vildleder kunderne om torskens oprindelse og hvordan den er frembragt. Kunderne vil tro, at de køber torsk fanget i Vesterhavet, selvom det er opdrættet torsk fra Norge.
Fiskerikajen Engros Aps har efterfølgende fået en kontrolrapport uden anmærkninger efter en ekstra kontrol den 26. juni 2024, som varede 2 timer og 20 minutter.
Vildledning med fisk og rejer
Den svensk-ejet grossistvirksomhed, FSG Foods, har fået en bøde på 15.000 kr. for at sælge norsk opdrætstorsk som vildtfanget torsk fra Vesterhavet. Fødevarestyrelsens Rejsehold vurderer, at virksomheden har vildledt forbrugerne om fiskenes oprindelse.
FSG Foods fik også en bøde på 15.000 kr. i april for at have sat NaturSkånsom-mærkater, som er forbeholdt skånsomt fiskeri, på panerede fiskefileter fra Holland. Det skete på foranledning af en kunde, Fiskerikajen.
Fiskerikajen Engros i Rødovre fik selv en bøde på 20.000 kr. for at sælge svenske rejer som Skawbo Rejer Rå, hvilket kunne få kunderne til at tro, at rejerne kom fra Skagen. Fødevare-styrelsen vurderer, at dette også var vildledning af forbrugerne.