EU kompenserer fiskerne med 1,1 mia. kroner, hvilket har fået glæden og smilet frem i det vestjyske, især på Havnen i Thyborøn hvor fiskeriformanden for den lokale fiskeriforening Alfred Fisker Hansen, mener at kompensationen fra EU’s side bliver en kærkommen og god hjælp til at afbøde de værste konsekvenser af den »dårlige og helt igennem elendige Brexit-aftale for fiskerne«.
»Men der bliver behov for at tilpasse flåden,« siger formanden for Thyborøn Havn’s fiskeriforening til Dagbladet Ringkøbing Skjern.
»Vi skal gå skridtet videre og med de 1,1 mia. kroner, der dog vægter langt mere end det først udmeldte støttebeløb på 450 mio. kroner, så giver det nu bedre fleksibilitets-muligheder og en del af disse støttekroner bør også bruges til en regulær tilpasning af flåde,« Siger Alfred Fisker Hansen. »For med de mindre kvoter til danske fiskere efter Brexit-aftalen, betyder det også at der er behov for at se på hele fiskeriet under ét og få ændret strukturen og tilpasset flåden til de kvoter der er tilbage,« forklarer han overfor avisen.
Alfred Fisker Hansen understreger endvidere, at ophugningstaksterne skal afspejle virkeligheden og derfor ikke være for små. Forventningerne fra Fiskeriformanden i Thyborøn’s side er, at ca. 15 til 20 procent af flåden bør hugges op. Men forbeholder sig dog med, »Det er ikke noget vi overhovedet har regnet på endnu i dansk fiskeri. Men det er klart, at vi kommer til at stå med et problem med overkapacitet i forhold til, hvad der er behov for. Derfor bør man tilpasse flåden til, hvad der er er rentabelt i forhold til de fisk, der er tilbage. Måske skal vi have 15 til 20 procent af flåden hugget op,« siger Alfred Fisker Hansen videre og slår ud med armene, »måske er det for meget og måske er det for lidt, det må komme ud på en konkret vurdering til den tid.« Foreløbigt har fiskeri-foreningen rigeligt at se til med de kvoter der forsvinder. Derfor har man heller ikke regnet på det fremtidige behov, endnu.
Og som nævnt er det et foreløbigt forslag fra EU’s side og derfor har politikerne ikke aftalen helt på plads endnu. Efter vedtagelsen skal man derefter igang med at fordele støttekronerne, noget som Danmarks Fiskeriforening (DFPO’s) formand Svend-Erik Andersen, var ude med i dagspressen forleden, at det var en opgave som DFPO meget gerne vil deltage i, så fiskeriet sikres fuld kompensation for de tab de har lidt ifbm. Brexit-aftalen. Men også så man sikre at fiskeriet fortsat kan bidrage til den nødvendige vækst og beskæftigelse i de små kystsamfund og dermed samtidig udvikle fiskeriet i en endnu mere bæredygtig retning.
»For Brexit og den indgåede fiskeriaftale, er et meget hårdt slag for fiskeriet og i særdeleshed for beskæftigelsen i de mindre havnesamfund,« siger fiskeriformanden for DFPO videre og han mener, på linje med Alfred Fisker Hansen, at det er konsum-fiskerne der har trukket det største læs her, og derfor bør de også være de fiskere der kompenseres mest, for de tab de har lidt.
DFPO har vurderet, at Danmark mister fiskekvoter til en værdi af op imod 1,5 mia. kroner. Dermed rækker EU-Kommissionens forslag ikke helt til at dække det fulde tab fiskerne har lidt.