Det skete på et møde i den sydirske by Glonakilty torsdag eftermiddag, da parterne omkring forhandlingsbordet, satte deres underskrift på aftalen om fiskeri i Nordsøen og Skagerrak for 2015.
Bekymringerne fra sidste år, hvor fiskeriet for 2014 blev forsinket helt hen i marts måned, er med dette mere normale forløb i forhandlingerne elimineret og formanden for Danmarks Fiskeriforenings PO Svend-Erik Andersen udtrykker da også tilfredshed med aftalen og dens forløb, der nu sikre at danske fiskere allerede fra 1. januar 2015 kan fiske i norsk farvand.
Konsumfiskeri
Aftalen for 2015 indebærer, at der for 2. år i træk sker en stigning i kvoterne for torsk i Nordsøen og Skagerrak med 5 pct. Noget som Danmarks Fiskeriforening PO med formand Svend-Erik Andersen allerede inden forhandlingerne startede, havde meldt ud, at en større stigning i kvoterne var berettiget, og han udtrykker da også tilfredshed med aftalen på 5 pct. der afspejler de reelle fiskerimuligheder.
Større kvoter på kuller, rejer og rødspætter i Nordsøen
Stigningen i torskekvoten følges af en stigning i kvoterne for kuller med godt 6 pct., en stigning for rejer i Skagerrak med 15 pct., og en stigning i kvoten for rødspætte i Nordsøen med 15 procent, så kvoten kommer op på det højeste niveau nogensinde.
Mindre kvoter for sej og sild i Nordsøen
For sej og sild i Nordsøen sker der en reduktion på henholdsvis 15 pct. og 5 pct. For rødspætter i Skagerrak forbliver kvoten uændret. For en række andre arter fastholdes fiskerimulighederne på samme niveau som for 2014.
Rødspættefiskeriet i Skagerrak uændret
Svend-Erik Andersen havde ellers gerne set en stigning i kvoten på rødspætter i Skagerrak, i forhold til de faktiske fiskerimuligheder. Men siger videre, at det vigtigste for fiskeriet er, at man nu kan komme videre med at få en forvaltningsplan for rødspættefiskeriet i Skagerrak på plads. Noget, som dansk fiskeri længe har efterlyst med henblik på en MSC-certificering.
Industrifiskeri
For industrifiskeriet medfører aftalen, at sildebifangstloftet i Nordsøen øges med 20 pct.
Formanden for DFPO mener videre at det er positivt, at man her følger den biologiske rådgivning, ikke mindst set i lyset af, at vi står over for en kolossal udfordring i industrifiskeriet med indførelse af landingspåbuddet fra 1. januar 2015. Vi havde også gerne set en lignende stigning i Skagerrak, men det viste sig desværre ikke muligt under forhandlingerne og det skaber bekymring i forhold til det kommende landingspåbud.
Aftalen skal endelig godkendes i Bruxelles midt i december
Aftalen skal nu godkendes af EU-landenes fiskeriministre. Det forventes at ske på ministerrådsmødet i Bruxelles den 15.-16. december 2014. På ministermødet vil også kvoterne for arter som torsk i Kattegat, tunge og jomfruhummer i Skagerrak og Kattegat samt brisling og sperling i Nordsøen og Nordsøen blive fastlagt.
Aftalen mellem EU og Norge er den absolut vigtigste fiskeriaftale for dansk fiskeri. Aftalen regulerer forvaltningen af en række vigtige fælles bestande i Nordsøen og Skagerrak, herunder torsk, kuller, sej, hvilling, rødspætte, sild og makrel.
I aftalen udveksler parterne også fiskerimuligheder for en række ikke-fælles bestande i Nordsøen og vestlige farvande såsom blåhvilling, brisling, havtaske, lange, brosme, jomfruhummer, rejer, sperling samt arktisk torsk, rødfisk, arktisk mørksej og kuller i Norskehavet og Barentshavet, foruden kvoter i grønlandsk farvand.