Det er Fiskeviden.dk der skriver at fraskær fra den danske fiskeindustri, kan blive omsat til værdifulde produkter i stedet.
Marine Lipidered startede ved årsskiftet et innovationsnetværk, til at udnytte fraskæret fra fiskeindustrien til forædling af fiskeprodukter til konsummarked og ikke kun til dyrefoder.
Netværket skal afdække mulighederne for at udnytte fraskæret optimalt. Netværket skal indsamle viden og erfaringer om afskær, afsætnings- og markedsmuligheder, fremstillingsproces og kvalitet samt stabilisering af olier og fedtsyrer. Fiskeolie er begrænset af tilgangen af industrifisk. Et eksempel er omega-3 fedtsyrer, som benyttes som human kosttilskud og som i dag overvejende importeres fra Sydamerika. Trods det faktum, at fiskeolien fortrinsvis stammer fra danske fisk, siger konsulent Sara Kobbengaard Teknologisk Institut til Fiskeviden.
Minimum fem gode idéer
Netværket forventes at komme med mindst fem idéer til konkrete projekter om værdiøgning af fraskæret, som vil kunne udnytte 10 % af de ca. 90.000 tons biprodukter, der årligt produceres i Danmark fra fiskearter som sild, makrel, ørred og laks. Disse projekter har potentiale til at opnå en værdi af 38 mio. kr. årligt i 2018.
*Der er stadig mulighed for at tilmelde sig netværket. *
`Projekttitel: Marine Lipider Projektdeltagere: Teknologisk Institut, A/S Sæby Fiske-Industri, Seagain ApS, Royal Greenland Seafood A/S, Nordsøen Forskerpark, TripleNine Fish Protein A/S, Eurofish International Organisation, DTU Fødevareinstituttet, Bioceval Denmark A/S, Proby Ingredients A/S Bevillingsbeløb: 1.272.863 kr. fra GUDP`