Helikopterøvelse første pinsedag

Helikopterøvelse første pinsedag

Luftrummet over Hvide Sande blev søndag middag overfløjet af èn af Marinestabens rednings-helikoptere på vej til en arrangeret redningsøvelse ca. 2 sømil vest for Hvide Sande.

Inden da var fem redningsfolk fra Redningsstation Hvide Sande, afsejlet med Emile Robin for at agere opsamling for den flyvende del af SAR tjenesten ved flyvevåbnets eskadrille 722.

Sammen med de fem redningsfolk på Emile Robin og helikopterens fem mand og en læge, blev der trænet i at samle folk fra den vestjyske redningsbåd op i helikopteren og igen den modsatte vej, at sætte folk sikkert og bekvemt ned på redningsbåden igen.

To mand hentet op i helikopteren

En øvelse der trænes jævnligt ifølge Frits Pedersen fra Redningsstation Hvide Sande, for at holde alle ajour med proceduren i at hente og bringe folk til og fra redningsbådene. Søndag var ingen undtagelse fortæller Fritz til FiskerForum.com, her fik Claus og Per fra Redningsstationen Hvide Sande mulighed for at træne afhentning fra redningsbåd til helikopter. Ligeledes prøvede redningstjenestens kvindelige læge Mette Wiese (datter af Lena og Hans Wiese i Ringkøbing) og en redder også turen modsat, at blive sat sikkert ned på Emile Robin igen.

I det fine vejr pinsesøndag var de tre andre redningsfolk på redningsbåden Anders, Fritz og Søren, der med sit GoPro4 kamera har filmet en del af operationen og de folk om bord der stod for at bringe folkene sikkert ind og ud af båden.

Trænet redningsfolk der var med til øvelsen

På videoen kan man også fornemme, at flere års træning forud for denne øvelse pinsedag, har gjort at selve redningssituationen ikke volder nogle af de implicerede nogen større problemer og alle medvirkende har med øvelsen, fået indøvet rutinerne endnu engang, hvilket gør en kommende aktion på havet langt mere betryggende og sikker.

`Eskadrille 722 har konstant tre SAR-vagter klar på henholdsvis Flyvestation Aalborg, Flyvestation Skrydstrup og i Roskilde Lufthavn. Her er de klar til at gå i luften på under 15 minutter om dagen og 30 minutter om natten. Hver vagt holdes af en 5-mands besætning fra Eskadrille 722 samt en læge. Besætningen består af en luftfartøjschef, en 2. pilot, en flymaskinist der også fungerer som hoistoperatør, en redder der også fungerer som tekniker samt en systemoperatør, der også er reserveredder. En vagt varer ca. 72 timer, med rullende udskiftning hver 3. dag`. 

FiskerForum.com