Fisk er en vigtig fødekilde for udviklingen af børns hjerner

Fisk er en vigtig fødekilde for udviklingen af børns hjerner

Spædbørn undergår en kæmpe udvikling i de første leveår og undersøgelser har vist, at en varieret og balanceret kost med vitaminer og mineraler er rigtig vigtige for barnet, men specielt fisk med Omega 3 fedtsyrene DHA, er også utrolig vigtige i forhold til hjernens udvikling hos spædbørn.

En norsk undersøgelse har netop påvist, at et-årige var langt bedre til at løse opgaver, hvis moderen havde rigeligt med Omega-3 fedtsyre DHA i blodet under graviditeten. Sammenhængen og dermed konklussionen var tydelig, fortæller forsker Maria Wik Markhus der har ledet studiet, som er et samarbejde mellem RKBU Vest Uni Research Helse og det norske Havforskningsinstitut.

De umættede og langkædede fedsyrer EPA og DHA er yderst vigtige når hjernen skal vokse. Begge disse fedtsyre findes i fede fisk og anbefales især i barnets første leveår, hvor et dagligt indtag på ca. 200 milligram DHA for gravide og for ammende, giver gode resultater når man måler på barnets IQ og opgavefærdigheder.

I undersøgelsen er man gået meget skematisk til værks. For at måle et-åriges evner og færdigheder når det drejede sig om problemløsning, brugte forskerne et såkaldt (Ages & Stages Questionaires« skema. Et skema der udfyldes af forældrene og barnet, som efterfølgende kunne kortlægge barnets udvikling indenfor: kommunikation, grovmotorik og finmotorik samt problemløsning og personlig / social udvikling.

Desto større indtag af de gode DHA fedtsyre, som findes i fisk, så man kurven stige mærkant, hvilket blev bekræftede af Markhus sidst i undersøgelsen.

Kilde: HI.no FiskerForum.dk

Skriv et svar