Fire år gammel Svovlbrinte-ulykke på Strandby Havn udløser nu erstatning

Fire år gammel Svovlbrinte-ulykke på Strandby Havn udløser nu erstatning

Det er 3F der skiver om Retten i Hjørring´s afgørelse i sagen mod Grenaa Lossekompagni, der nu er dømt til at betale erstatning til deres pumpemand, den dengang kun 24 årige Nick Vejle.

Nick Vejle forsøgte tilbage i 2014 den 4. august, at redde to fiskere op fra et svovlbrintefyldt lastrum med industrifisk, men faldt i forsøget selv bevidstløs om og pådrog sig derved en hjerneskade.

Forhistorien

Nick Vejle havde tilbage i 2014 arbejdede som pumpemand på havnekajen og sugede industrifisk fra kutteren over i en tankvogn. Han reagerede prompte, da han hørte nødråb fra lasten. Resolut sprang han ned i fiskekutteres lastrum, for at redde de to nødstedte og nu livløse fiskere. I lastrummet faldt han selv bevidstløs om, helt omgivet af de giftige svovlbrinte-dampe fra de rådne industrifisk.

Nick Vejle var heldig, allerede dagen efter ulykken på kutteren, blev han erklæret uden for livsfare. Herefter blev han overført til Rigshospitalet i København, hvor han lå i ilt-trykkammer i en uge, inden han blev sendt videre til genoptræning på Hammel Neurocenter. Han kom først hjem til sin kæreste og søn igen efter et halv år.

Siden ulykken har Nick Vejle kæmpet med en svær hjerneskade, der blandt andet har givet ham lammelser og talebesvær. Den nu 28-årige Nick Vejle går i dag til genoptræning og talepædagog flere gange om ugen.

Til 3F udtaler han efter rettens afgørelse, at han er glad for at have fået medhold i retten. Retten afgjorde, at det var Grenaa Lossekompagnis forpligtigelse at instruere Nick Vejle om de farer, der kunne være ved at gå om bord på kutteren. Havde Nick Vejle fået den fornødne instruktion i arbejdet med industrifisk og lukkede lastrum, og havde han været bedre klædt på til opgaven, havde han også været mere opmærksom på risikoen og faren ved at hjælpe de to fiskere i lastrummet.

Nick Vejle har ikke ønsket at oplyse erstatningsbeløbet til Fagbladet 3F. Du kan læse 3F´s beretning om »Døden i lasten«

Læs sagen her

Ved ulykken den 4. august 2014 om aftenen, mistede den 58-årige skipper Hans Jørgen hansen og nevøen den kun 21-årige fisker Morten Christensen desværre livet, i en tragist svovlbrinteulykke på Strandby Havn ved skibet »Susanne H«.