Når danske medier omtaler Færøerne, kan det ofte virke som om, landet kun lever af fiskeri og lakseopdræt. Men ligesom alle andre lande har Færøerne mange forskellige erhverv og aktiviteter, der bidrager til økonomien, forklarer økonom og lektor Hans Ellefsen ved Færøernes Universitet.
Det skriver han i et debatindlæg, der er bragt i dag i Altinget.dk, som svar på tidligere artikler skrevet omkring Færøerne og deres lakseopdræt.
Han skriver i debatindlægget, at selvom en lukning af lakseopdræt på Færøerne, ville påvirke Færøernes økonomi, vil konsekvenserne sandsynligvis være en midlertidig nedgang på fem procent, snarere end et total kollaps, understreger Hans Ellefsen, der også har en PhD »in fisheries economics« ved Universitet på Færøerne.
Weekendavisen skrev i en artikel i juni 2024, at Færøerne »lever af laks«, og at økonomien ville bryde sammen, hvis lakseindustrien blev ramt af sygdom. Det samme blev sagt i en kronik i Altinget i september. Men denne opfattelse er forenklet og forkert skriver Ellefsen i sit indlæg i Altinget.dk.
Færøernes økonomi er, ligesom andre landes, meget mere end blot én industri. Lakseopdræt er vigtigt, men kun én af mange sektorer. På samme måde som Danmark ikke »lever af shipping«, lever Færøerne heller ikke kun af laks.
Det er vigtigt at forstå, at eksport og økonomisk vækst er to forskellige ting. Eksport er et brutto-tal, mens værdiskabelse er et netto-tal efter fradrag af produktionsomkostninger. Laks udgør en stor del af Færøernes eksport, men når man ser på, hvor meget værdi den faktisk skaber, fylder den mindre.
For eksempel i 2022 udgjorde lakseopdræt kun omkring 5 procent af Færøernes samlede værdiskabelse. Hvis lakseindustrien blev ramt af en sygdom, ville det være et hårdt slag, men økonomien ville ikke bryde sammen. Færøerne ville højst sandsynligt opleve en nedgang på 5 procent, men landet ville hurtigt kunne tilpasse sig.
Det er også værd at bemærke, at en stor del af lakseindustrien på Færøerne ejes af udenlandske firmaer, så det, der faktisk bliver i landet, er meget mindre end eksporttallene viser.
Til sammenligning kunne man tænke på Norge, hvor olieindtægterne har skabt en enorm opsparing til landets borgere, men Færøerne får ikke nær så meget for den belastning, lakseopdræt påfører naturen. Færøerne burde få mere afkast fra denne industri, som kunne gå direkte til befolkningen.
Konklusionen er, at selvom lakseopdræt er vigtigt, er Færøernes økonomi langt mere kompleks og robust end blot én sektor. Hvis lakseindustrien blev hårdt ramt, ville landet kunne klare sig gennem krisen, ligesom hvis andre vigtige sektorer, som sundhedssektoren, blev påvirket.