I følge Go` aften Danmark, er det lige netop hvad man i nogle tilfælde får, hvis man køber torsk ved en fiskehandler i København.
Tv2 programmet fik i samarbejde med Oceana og Søndagsavisen, foretaget en stikprøvekontrol ved 33 fiskehandlere i Københavnsområdet, hvor der fra de indkøbte fisk blevet taget prøver, som efterfølgende blev sendt til DTU Aqua i Silkeborg, til en DNA-analyse.
Det overraskende resultat blev i aftes vist på TV2`s aftenprogram, hvor seks forhandlere solgte kuller og lyssej, som værende den noget prismæssigt dyrere torsk, mens resten af forhandlerne havde den fornødne troværdighed, som man bør forvente af en specialforretning, der som sit levebrød ikke bestiller andet end at handle og forarbejde fisk.
Efter udsendelsen har flere været fremme med øget kontrol, så kunderne ikke fremadrettet bliver snydt på vægten, når de i god tro handler fødevare ind ved specialforretningerne. Det nyværende fødevareforlig løber året ud og her i efteråret skal de politiske partier, se på udformningen af Fødevareforlig 3.0, hvor der ovenpå aftenens udsendelse sikkert vil byde på flere uanmeldte kontrolbesøg og øget sanktioner mod virksomhederne, der bevist vildleder og snyder kunder.
Men indtil da, er der nogle kendetegn i torskefamilien, der kan gøre det lidt nemmere at skille torsk fra kuller og sej:
- Torsk: kendes på en skægtråd under hagen og en filet hvor lamellerne er mere tydelige end hos lyssej og kuller.
- Lyssej: kendes på en tydelig linje langs siden af kroppen fra gællerne til halen Modsat torsken og kullerens linje, slår lyssejens linje en flot bue opad. Fileten kendes på en oftere tykkere og kraftigere i kødet og nærmest blank på overfladen og den har ikke noget mørkt aftryk, som torsken og kulleren har.
- Kuller: kendes på en nærmest sort plet på siden af kroppen og fileten er dog svær at skille fra torsken, men er lamellerne ikke tydelige, som ved torsken, så er det helt sikker en kuller man har fået fingrene i.
Kilde til de tydelige kendetegn er Lars Skou Olsen kurator Blå Planet og Martin Maric formand for Danmarks fiskehandlere.
Kuller som spisefisk
Kulleren som spisefisk er ”ik` så ringe endda” – Kødet minder meget om torskens, men flagerne er mindre, og en smule mere tørt. Kulleren kan fint erstatte torsken eller andre torskefisk i forskellige retter. Kulleren kan ovenikøbet tilberedes på mange forskellige måder, som koges, dampes eller grilles. Der er Sæson på kulleren hele året, men spisekvaliteten topper i månederne september, oktober og november.
Kulleren er i sig selv en mager fisk, som er særligt rig på selen. Se et samlet skema over fisk og næringsværdier her fra 2gangeomugen.dk