Det er ikke kun i Danmark vandmiljøet halter og umiddelbart ser det ud til, at der er rigtig lang vej igen, hvis EU-landene skal opnå god tilstand i deres vandområder inden deadline i 2027. Der er ›natur og menneskeliv på spil‹, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur.
De har netop udgivet en omfattende rapport om vandmiljøet i EU.
Agenturet, der har til opgave at levere viden og data til EU’s institutioner, fastslår, at Europas regeringer skal ›forstærke indsatsen‹ for at sikre, at fremtidige generationer også har adgang til rent vand og vandområder i god tilstand.
Målet med den Europæiske Grønne Aftale er at skabe en omstilling til en økonomi, der er klimaneutral, bruger ressourcer effektivt, beskytter biodiversiteten og har lavt CO2-udslip. Dette skal ske i overensstemmelse med FN’s 2030 Agenda og de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling.
Forureningen er presserende
Knap 94 procent af Oders overfladevandområder, der ender i Østersøen ud for det Nordvestlige Polen, på grænsen til Tyskland, er ikke i god økologisk tilstand. Men det er langt fra den eneste flod i Europa, der døjer med økologiske og kemiske problemer. Europas vandområder er under ›signifikant pres‹.
Historie: Den katastrofale fiskedød i Oder-floden
I august 2022 opstod en katastrofal fiskedød i Oder-floden, hvor den samlede fiskedød blev estimeret til 1.025 tons. Andre vandorganismer som snegle, krebsdyr og muslinger døde også, og hændelsen påvirkede økologisk mere end 500 km af floden.
Den massive dødelighed blev forårsaget af en algeopblomstring af den skadelige art Prymnesium parvum, som trives i brakvand og producerer toksiner, der er dødelige for både fisk og andre vandlevende organismer.
Algeopblomstringen blev hovedsageligt forårsaget af saltforurening fra saltsminer kombineret med næringsforurening fra byernes spildevand, især fosfor og kvælstof. Derudover spillede tørke, lav vandstand og høje temperaturer en væsentlig rolle i at fremme blomstringen. Sådanne algeopblomstringer kan også opstå i fremtiden, som det er set i andre floder og søer verden over
Efter hændelsen påpegede eksperter, hvor vigtigt det er at udvikle vandforvaltningsmetoder, der kan håndtere de udfordringer, som klimaforandringerne skaber. De anbefalede også at forbedre samarbejdet på tværs af landegrænser, styrke overvågning og risikostyring samt sikre bedre håndhævelse af reglerne for at undgå lignende økologiske katastrofer i Oder-floden og andre europæiske vandområder.
Forurening med næringsstoffer og farlige stoffer fortsætter, og sammen med nye stoffer, der opstår som forurening, udgør det en vedvarende trussel mod både menneskers sundhed og vandmiljøet.
Grundvandet påvirkes også af forurening, især fra landbruget, og det bliver yderligere belastet af vandudtag til landbrug, drikkevand og industri. For at forbedre vandkvaliteten i Europa og gøre vandmiljøet mere modstandsdygtigt over for fremtidige udfordringer, er det nødvendigt at reducere belastningen på vandet.
For at sikre en bæredygtig fremtid for Europas vandmiljø, er det nødvendigt at sætte mere ind på flere områder. Forurening med næringsstoffer, farlige kemikalier og nye forurenende stoffer truer både menneskers sundhed og naturen. For at undgå store økologiske katastrofer i fremtiden, er det vigtigt at styrke samarbejdet mellem lande, forbedre overvågningen af vandkvaliteten og have en bedre planlægning af risici. Det kræver, at politikere, landmænd, virksomheder og borgere arbejder sammen om at skabe et stærkere vandmiljø, som kan modstå de udfordringer, som klimaforandringerne medfører.