Den danske fiskeorganisation, Danish Seafood Association, har fået medhold i deres kamp mod det norske eksportforbud ved at få EU til at indlede en sag mod den norske regering. Sagen omhandler eksportforbuddet for såkaldte produktionsfisk, der har synlige skader, og som siden 1980’erne har krævet norsk håndtering før salg til udlandet.
Danish Seafood Association har klaget til EU’s handelsdirektorat DG Trade og påpeget, at forbuddet er direkte konkurrence-forvridende, skriver fodevarewatch.dk (læs artiklen her.)
Direktør i Danish Seafood Association, Poul Melgaard Jensen, stiller sig tilfreds med, at EU nu anerkender det som en sag, der muligvis er i strid med EØS-aftalerne. DG Trade meddeler, at sagen nu bliver behandlet i EU-systemet, hvilket betragtes som en sejr af fiske-organisationen.
Eksportforbuddet for produktionsfisk har været kontroversielt, og den danske organisation hævder, at det giver norske lakseselskaber en uretsmæssig og unfair konkurrence-fordel.
Forklaringen er, at produktionsfisk efter håndteringen kan sælges til samme pris som de bedste laks, der er 30 pct. dyrere. Danish Seafood Association ønsker at sikre ens vilkår og dermed skabe balance på markedet.
Eksportforbuddet stammer fra 1984 og blev indført for at sikre, at norske produktionsfisk blev underkastet en visuel vurdering, inden de blev eksporteret. Ifølge organisationen er reglen forældet, da hele laks ikke længere sælges, og derfor bør reglen revideres og laves om.
Poul Melgaard Jensen kritiserer det norske forbud og peger på, at det skaber en skævvridning af konkurrencen, især når der er en overflod af produktions-laks på markedet. Han mener, at en ensartet regulering er afgørende for at opretholde en fair handelsstruktur.
EU-Kommissionen har også indledt en separat sag mod seks norske lakse-selskaber for brud på EU’s konkurrenceregler mellem 2011 og 2019. Selskaberne, herunder Mowi, Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes, mistænkes for udveksling af følsomme prisoplysninger og volumen-information på spotmarkedet til EU, hvilket udløste en aktienedgang for selskaberne.
Handelskonflikten intensiveres yderligere, da britiske dagligvarekæder også har rettet anklager mod de norske selskaber for prisaftaler.