Trods positive tegn for ålebestanden i Europa, så har EU-Kommissionen alligevel besluttet at forlænge restriktionerne på ålefiskeriet i de danske farvande.
Det skriver Fiskeritidende.dk på baggrund af EU-Kommissionens beslutning om at forlænge lukkeperioden for ål. Selvom ålebestanden er mindre end den var for 30 år siden, viser nye tal, at der er flere ål i Europa i dag, end der er mennesker.
Ifølge biolog Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening DFPO, er ålebestanden begyndt at stige siden 2018, efter flere års nedgang. Han mener, at de tidligere reguleringer, som blev indført med ålehandlings-planen fra 2007, nu begynder at vise resultater.
»Det er tydeligt, at fangsterne er steget de seneste år, især for gule ål, og fiskeriet efter ål i Danmark er blevet mere effektivt. Derfor synes jeg ikke, at de strenge restriktioner er nødvendige længere,« siger Michael Andersen.
Fiskeriet er underlagt strenge regler
I 2025 vil der ikke være noget efterårsfiskeri efter blank-ål, da EU-Kommissionen har besluttet at forlænge lukkeperioden, som betyder, at der ikke må fiskes ål efter den 15. september. Tidligere fangede danske fiskere store mængder blank-ål, især i oktober og november, men nu er der ingen fangstmuligheder i denne periode.
For fiskeriet efter gule ål er der dog stadig positive tegn. I 2023 landede de danske fiskere 98 tons gule ål – den største mængde i mindst 10 år.
Michael Andersen DFPO påpeger, at restriktionerne på fiskeriet kun dækker en lille del af den samlede åle-dødelighed. Forskning viser, at kun 3 procent af den samlede åle-dødelighed i Europa skyldes fiskeri i saltvand. Størstedelen af ålene dør i turbiner eller bliver ædt af skarver, men det nævnes overhovedet ikke i de nuværende reguleringer.
»Det virker ikke rimeligt at forbyde bundgarnsfiskeriet, når det ikke er den største presfaktor eller trussel mod ålen,« siger han.
Michael Andersen kritiserer da også, at restriktionerne primært rammer fiskeriet i Danmark og Sverige, mens fiskeriet i Holland, hvor ålene fanges i ferskvand, ikke bliver reguleret. Holland har øget sit fiskeri efter ål, mens danske og svenske fiskere er de eneste, der skal holde tilbage.
»Det er svært at forstå, at EU-Kommissionen valgte at gå i panik og lave så drastiske tiltag kun ti år efter indførelsen af ålehandlings-planen. De biologer, der har mest viden om ål, vurderede, at det ville tage 25 år at se resultaterne af planen, så det virker urimeligt at træffe så hårde beslutninger så hurtigt og tidligt«, siger Michael Andersen.
Lukkeperioden fortsætter i 2025
I 2025 bliver lukkeperioden for ålefiskeriet i de danske farvande den samme som i 2024 – fra den 15. september og i seks måneder frem.