EU-forslag skal hjælpe danske fiskere efter Brexit
Noget for noget, hedder det i et gammelt ordsprog, for når man yder noget, forventer man også noget til gengæld. Så nu rulles denne mulighed også ud overfor de britiske vælgere i Brexit, der nu stilles et forslag i udsigt, at hvis Briterne får adgang til EU-farvand, så skal EU-fiskere også have adgang til britisk farvand

EU-forslag skal hjælpe danske fiskere efter Brexit

Noget for noget, hedder det i et gammelt ordsprog, for når man yder noget, forventer man også noget til gengæld. Så nu rulles denne mulighed også ud overfor de britiske vælgere i Brexit, der nu stilles et forslag i udsigt, at hvis Briterne får adgang til EU-farvand, så skal EU-fiskere også have adgang til britisk farvand, hedder det i EU-forslaget.

EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge to lovforslag, der skal hjælpe fiskerne i blandt andet Danmark, hvis briternes Exit den 29. marts ender uden »Deal« og dermed afskærer danske fiskeres adgang til de nærmest livsnødvendige industri-fiskeområder. Det ville være et ekstra hårdt slag økonomisk, da en betydelig del af de danske fiskeres indtjening stammer fra netop dette område.

Tidsbegrænset aftale med Storbritannien
EU arbejder med et forslag til briterne om en tidsbegrænset aftale, hvor Storbritannien skal tillade EU-landenes fiskere at fange fisk i britisk farvand. Til gengæld vil EU tillade briterne at fange deres fisk i EU-farvand. Aftalen skulle i givet fald gælde 2019 ud og indeholder de aftalte kvoter, som man blev enige om ved EU-mødet i december måned 2018.

Kompensation til fiskerne hvis der kommer et fiskestop
Det andet forslag lægger op til en form for kompensation fra en EU – Fond, i det tilfælde der ikke længere må fiskes i britisk farvand.

Forslagene er nu lagt frem og det er nu op til briterne og EU-landene, at finde en fornuftig skilmisseaftale. Udsigten til en fornuftig løsning, fik dog sit første knæk, da det britiske underhus afviste premierminister Theresa Mays Brexit-aftale.

»No Deal« vil i givet fald få det britiske kongerige, til at fremstå som en uafhængig kyststat, hvilket vil give briterne selvbestemmelse over deres farvand og de kan i så tilfælde, afvise udenlandske fiskere fra området.

Du kan læse hele nyheden her på BT.dk

Afgørende tirsdag aften i parlamentet
Theresa Mays plan B skal til afstemning i Underhuset tirsdag aften, men allerede nu er flere stillet ændringsforslag og det kan ændre Theresa Mays plan B, da blandt andet et af forslagene, vil hindre den britiske premierministers største trussels-våben, at retter de øvrige partier ikke ind, truer et »No Deal« – men flere parlamentsmedlemmer har her op mod afstemningen allerede skrevet under på et forslag og dermed også givet deres støtte til det der udelukker et »No Deal« scenarium og dermed fratager det med et trylleslag Theresa Mays bedste våben. Ligeledes er der også forslag oppe om, at hvis det skulle ende med et »No Deal«, så skal der afses tid til en debat om en ny lov, der kan udskyde Brexit i Ni måneder. Bliver dette ændringsforslag vedtaget, skal det også en tur ind over Overhuset i Storbritannien.

Grænsen mellem Irland og Nordirland har også fået ændringsforslag med på vejen. Men det er i sidste ende Parlamentsformand John Bercow (højtråbende formand) der i aften beslutter hvilke forslag der kommer på dagsordenen.

Du kan læse hele artiklen på aoh.dk her

Kilde: BT.dk og aoh.dk
FiskerForum.dk