Den største forkæmper for at få folk til at spise fisk, engelske MCS Marine Conservation Society, har taget konsekvensen af den lange og bitre strid mellem de nordatlantiske fiskerinationer om makrelfiskeriet.
MCS siger nu i deres anbefaling, at makrel nu kun bør spises lejlighedsvis på grund af overfiskning. Nedtoningen af anbefalingen gælder også for rødspætte og havtaske. I stedet råder MCS nu forbrugerne til at spise sild og sardiner.
Skotske fiskere advarer dog mod nedgraderingen af makrellen og talsmand Bertie Armstrong fra the Scottish Fishermen’s Federation siger ligeledes at det er for tidligt at gå ind og anbefale mindre makrel på spisebordet, da det i sidste ende kan virke mod hensigten. ”Bestanden er faktisk stadig et godt stykke over forsigtighedsniveauet, også selv om Island og Færøerne fortsætter med at fiske de mængder de gør,” slutter Bertie Armstrong.
Overfiskeriet førte sidste år til at MSC Marine Stewardhip Council suspenderede makrellen som værende fanget på en bæredygtig måde. MSC`s mission er netop at bruge miljømærkning og fiskericertificeringsprogrammet til aktivt at bidrage til verdenshavenes sundhed og velbefindende, ved både at anerkende og belønne bæredygtige fiskeriprincipper, og ad den vej påvirke folks valg når de står og skal vælge fisk til middagsmaden.
Mange frygter dog, trods uenighed på lægterne, at bestanden af makrel kan være i fare efter Island og Færøerne dramatisk har øget deres kvoter i de seneste år. I 2011 blev 930.000 tons makrel fisket i det nordøstlige Atlanterhav, hvor forskernes anbefaling kun var på 542.000 tons.
Kilde: The Guardian
FiskerForum.com