Premierminister David Cameron har udskrevet folkeafstemning om Storbritanniens medlemsskab af EU 23. juni 2016. Folkeafstemningen har forenet og samlet en ofte skrøbelig fiskeribranche, helt fra skippere i havnene i det nordlige Skotland til Cornwalls skippere i havnene i syd.
Den engelske avis The Guardian har i en artikel »Salt in their veins and fire in their bellies«, forsøgt at komme bagved konsekvenserne af et eventuelt »Brexit«, Storbritanniens exit fra EU.
De skriver blandt andet..
Fraserburghskipperen William Whyte, har et helt nyt flag blafrende i den fiske vind, langs riggen af sin trawler, hvor der er afbilledet en tegneseriefigur i rustning, med ordlyden »Fishing for leave – Save Britain´s fish« – frit oversat – Storbritanien ud af EU og bevare de britiske fisk..
Disse flag kan nu opleves i de fleste havne langs den engelske kyst, hvor engelske fiskere har lagt sig i selen for at stoppe medlemsskabet af EU.
For skotske skippere såsom Whyte, er den britiske EU folkeafstemning, som en guds gave sendt fra himlen. Han håber på et britisk nej til afstemningen den 23. juni. Et »Brexit« der vil befri det engelske fiskeri for det åg og uforståelige regler, der har lammet fiskeriet de senere år.
skipper og reder af den 64 meter lange silde og makreltrawler, »Forever Grateful«, Whyte fortæller at han har saltvand i årene og at hans bedste og oldeforældre før ham var fiskere i lige linje, 110 år tilbage, selv hans far, der stoppede i fiskeriet tilbage i 2003, står idag kun nogle få skridt fra Whyte, og bøder garn. Stadig aktiv i fiskeriet, det ligger i generne.
Whyte stiller sig uforstående overfor, den ikke folkevalgte EU-kommissions embedsmænd i Belgien, som fastsætter silde- og makrelkvoterne, som Whyte er så dybt afhængig af. »Uanset hvem denne person er, så kender han mig ikke. Jeg har aldrig mødt ham og i mit lille hoved, bør han vide hvorledes min båd fungerer og hvordan jeg fisker, før han kan forhandle på vegne af mig,« pointerer Whyte videre.
En sådan embedsmand, får jo visket alt muligt i ørene fra hollandske, spanske og andre fiskere, så hvorledes kan han være retfærdig overfor alle disse landes fiskere. Det kan bare ikke lade sig gøre, mener den skotske skipper.
De europæiske ledere og pro-EU Fiskeriministre bestrider Whyte´s påstand og mener fortsat at de folkevalgte regeringer skal forhandle kvoterne og at den fælles EU fiskeripolitik beskytter dem. Det trodser de fleste fiskere, der fortsat syntes enige om at England skal ud af EU.
Folkeafstemningen om Englands »Brexit«, har samlet en ofte splittet branche, i en fælles sag. Fiskeskippere fra havne som Lerwick og Inverness mod nord, Whitby og North Shields i det nordøstlige England til Folkestone og Rye i den sydøstlige del af England og til Southampton, Brixham og Penzance mod vest, samt op til Fleetwood i Lancashire, og tværs over til Newry og Coleraine i Nordirland, har meldt sig under fanen med »Fishing for leave – Save Britain´s fish«, kampagnen.
De engelske fiskeskippere ser sig selv som de hårdest ramte af Storbritanniens medlemskab af EU, hvor de taler om faldende kvoter og en forestilling om at britiske fiskeriministre på stribe, har været for bløde i forhold til de andre lande.
Resultatet er en britisk fiskerflåde, der er skrumpet fra 7.000 til at være færre end 6.400 fartøjer i 2014, samt en nedgang i beskæftigede fiskere med 12 procent siden 2004, til nu blot af være knapt 12.000 fiskere tilbage.