Energieffektiv »Slurry-Ice« fra islandske Thor Ice
Thor Ice’s customers are able to benefit from the Icelandic company 's expertise gained while working in the demanding meat sector

Energieffektiv »Slurry-Ice« fra islandske Thor Ice

Med en baggrund inden for specialiserede »Slurry-Ice« – maskiner, hvor man benytter en teknik med meget små iskrystaller, (tusinde gange mindre end skel-is« der hurtigt og endnu mere effektivt fjerner varmen fra emnet og nedkøler hurtigere end det traditionelle skel-is. Tilbyder Thor Ice nu for første gang, de avancerede kølemaskiner til fiskeri og til akvakultur.

Ifølge selskabets salgschef Birgir Jósafatsson er Thor Ice »Chilling Solution’s« klar til at introducere sin helt nye serie af energi-effektive is-maskiner til fiskeri og akvakultur, med deres baggrund og erfaring fra kødindustrien, er de nu i stand til at komme med is-maskiner, der er mindre pladskrævende og som samtidig også bruger meget mindre energi.

Jósafatsson forklarer videre, at virksomheden benytter sine erfaringer fra det komplekse og avancerede udstyr, som firmaet har udviklet til kødindustrien, nu føres videre over i branchen for fisk. For som selskabets salgschef understreger, så er der flere muligheder med »Slurry-Ice« produktet, som både kan bruges til at køle om bord, men som også kan bruges til at skyde iskrystaller på eksempeltvis fiskefileter til hurtigere køling, med det patenteret »IceGun-system.«

Netop denne teknologi kræver en meget præcis håndtering og styring af is-produktion, der langt overstiger fiskerisektorens behov, men med produktet og erfaringen herfra, har det givet Thor Ice en betydelig branchemæssig fordel, både med hensyn til ekspertise, men også i håndteringen, som allerede har givet pæne besparelser for selskabets kunder i fiskeribranchen.

Is til køling af fisk er mindre kompleks, end isen i flydende form,« pointerer salgschefen, men med erfaringen fra kødbranchen, har vi opnået en vis færdighed, med at styre tykkelsen og volumen i is-produktionen, hvilket baner vejen for et noget mindre forbrug af el om bord.

»For nylig producerede Thor Ice et mobilt »Slurry-ice-anlæg« til norske MOWI, der er verdens største producent af opdrætslaks, med mere end 14.500 ansatte. Det mobile anlæg, er monteret som et selvstændigt anlæg i en container, til at forsyne færøske lakse-slagterier med is. Det der i sidste ende overbeviste MOWI om »Slurry-Ice« fortræffeligheder, var kontrolfunktionen, der gør det muligt at kontrollere tykkelsen på »Slurry-Ice’en« når den kommer ud af maskinen, men også når den kommer ud af tanken.

Et nyt system styrer tykkelsen af isen i tanken og i udledningen, hvorved energi spares under hele processen, og ubrugt »Slurry-ice« genbruges i maskinerne. Denne nye linje med »Slurry-Ice – maskiner« er specielt designet til fiskerfartøjer, fiskeforarbejdning og fiskeopdræt og der tilbydes nu nye muligheder med forskellige applikationer i forhold til tidligere maskiner. »Hvad der også er nyt ved disse maskiner er en helt ny og unik funktion, der med forbindelse til det elektriske system og forbruget af el ombord i fiskerfartøjet, koordinerer dette med produktonen af »Slurry-Ice«, hvorfor Thor Ice ganske smart kalder systemet for »Ice-on-Demand-kapaciteten«, der således afstemmer strømforbruget med produktionen af »Slurry-Ice«.

Samtidig drager kunderne nytte af Thor Ice’s erfaring med at gøre deres maskiner mere kompakte og dermed også mindre pladskrævende. Disse »Slurry-Ice – maskiner« behøver ikke mere plads end 75 cm målt fra skottet, understreger Jósafatsson.

Serien fra Thor Ice er ambitiøs og firmaet leverer da også alt fra små og mindre kompakte enheder, der imødekommer mere beskedne produktionsbehov som 50 liter / time, til leveringer af systemer, svarende i størrelse og kapacitet, til de langt større industrielle ammoniakbaserede systemer, der også kan erstattes af »Slurry-Ice« system, med en kapacitet på helt op til flere hundrede tons om dagen. »Vi er endegyldigt inde i fiskebranchen, hvor vi ser et stigende behov for denne form for hurtige nedkøling, som Thor Ice »Chilling Solutions« kan tilbyde,« fortæller Salgschefen for Thor Ice Birger Jósafatsson til sidst.