Det var held i uheld, at der under branden på den færøske fiskefabrik Varðin Pelagic gik hul på tankene med ammoniak. Var dette ikke sket, havde der været fare for indtil flere voldsomme og kraftige eksplosioner, oplyser en dansk brandekspert.
Da branden opstod fredag den 9. juni, blev der hurtigt sporet ammoniak i luften, hvorefter beboerne på den færøske Ø Tvøroyri straks blev advaret. Men de færreste er nok klar over, at ammoniak-lækagen måske var det bedste, der kunne ske under omstændighederne.
Til in.fo siger Bjørn Schmidt, specialkonsulent hos Kemikalieberedskabet, at uden lækagen, så kunne det have udviklet sig til dét, som Bjørn Schmidt benævner »Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion« (forkortet BLEVE).
»BLEVE« er en eksplosion i en lukket tryktank, hvor væske bliver ophedet til langt over kogepunktet. Det kan i sig selv føre til en voldsom eksplosion. Og når der er tale om en brændbar gas som ammoniak, kan dette føre til udvikling af ildkugler i forbindelse med eksplosionen.
»Normalt har vi den tommelfingerregel, at når der er fare for »BLEVE«, så holder vi 1000 meters sikkerhedsafstand«, siger Bjørn Schmidt til In.fo, og tilføjer, at en eksplosion af denne art kan ødelægge et stort omkringliggende område.
Tre kriminalteknikere fra Danmark, én medarbejder fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut samt to medarbejdere fra færøsk politi har foretaget undersøgelser om brandårsagen. En foreløbig redegørelse af brandårsagen er umiddelbart forestående.