Man nåede lige at få Miljøstyrelsens seneste målinger omkring ilt-situationen i de danske farvande med for juni måned, der taler om en god start på iltsvinds-sæsonen, inden nyheden ramte med – »Stort lltsvind i Limfjorden – dræber tusindvis af fisk og skaldyr ved Valsted lidt nord for Nibe«.
Så er vi tilbage til tidligere tider, hvor sådanne overskrift var de mest dominerende omkring iltsvind i danske farvande. Den sidste var fra Valsted lidt nord for Nibe, hvor døde fisk, ål og krabber i disse varme sommerdage skylles op på stranden i tusindevis. Lokale øjenvidner fortæller samstemmende, at de ikke tidligere har oplevet så store mængder døde fisk pga. iltsvind.
Iltsvind forekommer normalt-vis sidst på sommeren og i det tidlige efterår, men hvis forsommeren har været særligt varm og vindstille, og udvaskningen af næringssalte har været særligt stor i løbet af vinteren, kan der forekomme iltsvind tidligere på sæsonen.
Der er igen tvivl om, at iltsvind er dræberen ifølge miljøstyrelsen, der står for overvågningen af de danske fjorde, kystvande og havområder. Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor bliver skyllet ud i havet fra landjorden. Stofferne giver næring til alger, der, når de dør, falder til bunds og nedbrydes, og det er den proces, der forbruger ilt.
Svend Bråten, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen i Nordjylland fortæller til TV2 Nord, at man i dag har målt en ilt-procent på bare to – men den bør gerne være på 100 procent. Vores folk har også observeret hvide plamager ude i bredningen, og de hvide plamager de kommer kun, når der bliver udfældet svovl til vandet, og det gør der kun, når der har været helt iltfrit i et lokalt område.
Iltsvindet i de danske farvande undersøges af miljøstyrelsen hvert år fra juni til november. Dog melder Miljøstyrlsen ud, at de øvrige målinger fra Limfjorden er mere lovende.