DR’s ”Kontant” handlede sidste efterår om harske fiskeolier i kapsler og programmet satte spørgsmålstegn ved produktionen og kvaliteten af fiskeolier på det danske marked.
De spørgsmål besvares af DTU Fødevareinstituttet i både Danskernes Akademi og i et fagligt notat, hvor produktion, kvalitet og anvendelsen af fiskeolie bliver klarlagt.
Fiskeolier skal være lavet af friske fisk og ifølge EU’s krav skal fiskeolier til mennesker være fremstillet af fisk, som er egnet til mennesker. Det indebærer krav til opbevaring og hvor lang tid, der må gå inden anvendelse samt at fisken skal leve op til EU’s friskhedskriterium, et ufravigeligt krav før fisken må bruges til produktion af fiskeolie.
Fiskeolien bliver produceret på en sådan måde, at alle mikroorganismer fjernes fra råolien. Den gennemgår en oprensningsproces, som har til formål at fjerne en række forskellige andre uønskede stoffer i olien – bl.a. jern, kviksølv og dioxiner. Det gælder også frie fedtsyrer, som ellers giver olien en uønsket bitter smag, og som gør olien mere tilbøjelig til at harskne.
Professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet påpeger, ”Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden”.
Derimod har fiskeolier et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som har vist sig at have en gavnlig virkning på vores sundhed. Fedtsyrerne menes for eksempel at forebygge udvikling af hjerte-kar-sygdomme, og de kan virke blodtrykssænkende og reducere fedtindholdet i blodet. Omega-3 fedtsyrerne spiller derudover en vigtig rolle for vores hjernes funktion og for at bibeholde et normalt syn.
”Hvor harsk en olie må være, før den eventuelt giver sundhedsmæssige problemer hos mennesker, som dagligt tager fiskeolie som kosttilskud, mangler vi præcis viden om,” fortæller Charlotte Jacobsen videre, ” DTU Fødevareinstituttet vurderer dog på baggrund af vores nuværende viden, at de fiskeolier, vi har undersøgt for Kontant, ikke er sundhedsskadelige i de doser, forbrugerne tager dem”.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
FiskerForum.com