Det slår et notat fra DTU Aqua fast, at det ikke kan konkluderes, at der er de store geografiske ændringer i kamera-fartøjernes fiskeri. Fiskeriministerens påstande om det modsatte kan derfor diskuteres.
Fiskeriministeren Rasmus Prehn (S) har ellers flere steder påstået, at de fartøjer, der fisker med kamera, har mindre bifangst af torsk. Eksempelvis sagde Rasmus Prehn (S) således til Politiken onsdag den 16. marts:
»De fiskere, som har kamera ombord, er mere omhyggelige med at fiske, hvor bifangsten (Red. af torsk) er mindre«.
Fiskeritidende.dk og dens journalister har fulgt op på sagen og vendt den med DTU’s cheffiskeri-konsulent hos DTU Aqua Jørgen Dalskov, og spurgt ham ind til hvorvidt det er rigtigt at fiskerne har ændret deres fiskerimønster.
Til spørgsmålet svarer Jørgen Dalskov DTU, »Jeg står selvfølgelig på mål for mit notat. Her fremgår det, at der ikke er store geografiske ændringer af fiskeriet. Og de forandringer, der ses, kan skyldes den geografiske fordeling af jomfruhummer fra år til år.«
Fiskeritidende.dk opsummerer svaret, »Så det er altså forkert at sige, at fiskerne ændrer fiskerimønster, når de tager kamera ombord?« Hvortil Jørgen Dalskov DTU svarer, »Med baggrund i den analyse, vi har gennemført, kan det ikke med sikkerhed konkluderes, at de fartøjer, som har kameraer ombord, har ændret den geografiske fordeling af deres fiskeri.«
Dette har ellers været ét af Rasmus Prehn,s (S) argumenter for tvangsindførelsen af kameraer ombord på hele Kattegat-flåden, der fisker jomfruhummer.
Debatten om kameraovervågning i dansk fiskeri raser, skriver Fiskeritidende.dk videre, hvor ministeren og de danske fiskere ser vidt forskelligt på denne sag. Én af de store stridspunkter går på, hvorvidt erfaringerne fra kameraprojektet i Kattegat viser, om fiskerne har ændrer deres fiskerimønster pga. kameraerne ombord eller ej.
En påstand som har vakt undren i dansk fiskeri
I et debatprogram News og Co. gik formanden for Danmarks Fiskeriforening DFPO Svend-Erik Andersen i rette med påstanden om det ændrede fiskerimønster. Her holdt formanden et notat fra DTU Aqua op og henviste til, at det fremgår af det notat, at fiskerimønstret ikke ændrer sig, når man får kamera på.
»Selvom der ikke er noget, der tilsiger, at fiskerne ændrer fiskerimønster,« påpeger Jørgen Dalskov, at der bliver ændret adfærd, når man får kamera ombord. For som han påpeger overfor Fiskeritidende.dk, så ses det tydeligt, at fiskerne bliver mere opmærksomme på at registrere korrekt i logbøgerne, ligesom vi kan se, at udsmiddet falder ganske betydeligt i forhold til de fartøjer som ikke er kamera-monitoreret. Derfor er der ingen tvivl om, at fiskerne ændrer adfærd, når kameraerne kommer ombord.«
I Danmarks Fiskeriforening gør man opmærksom på, at det der er afgørende for hvor mange fisk der bliver fanget, ikke er adfærden ombord. Det handler i stedet om, hvordan fiskeriet tilrettelægges, siger de til Fiskeritidende.dk.
DFPO understreger »En ting er, hvordan fangsten håndteres ombord. En anden ting er, hvordan man geografisk tilrettelægger sit fiskeri. Og det er altså det sidste, der er afgørende for, hvor mange fisk, man ender med at fange. Vi ved fra evaluerings-rapporten, at det har haft en positiv effekt, at de fiskere, der har haft kamera ombord er blevet vejledt, og det har påvirket deres håndtering af fangsten,« siger Svend-Erik Andersen formand For DFPO.