Fiskeristyrelsen har nu givet tilsagn om ophugning til 33 fiskefartøjer, der er ramt af de store kvotereduktioner i Østersøen. Det glæder Danmarks Fiskeriforening (DFPO), der samtidig opfordrer til at afsøge alle muligheder for at finde midler til de sidste fartøjer, der opfylder kriterierne
Det skriver Danmarks Fiskeriforening i en Pressemeddelelse
Siden den skæbnesvangre dag i oktober 2019, hvor fiskeri-mulighederne blev reduceret markant i den østlige og vestlige Østersø, har Danmarks Fiskeriforening arbejdet for ophugnings-støtte. En nødvendig hjælp til de fiskere, der uforvarende blev ramt af de faldende kvoter og den fejlslagne forvaltning af Østersøen. For siden 2019 er det kun gået tilbage for fiskertiet i Østersøen.
Og her tre år efter at den daværende fiskeriminister, Mogens Jensen, meldte ud, at der skulle etableres en ophugningsordning, har fiskerne endelig fået deres tilsagn. Det ser man på med tilfredshed i Danmarks Fiskeriforening.
»Jeg er rigtig glad for, at pengene endelig kommer ud og virke. Situationen i Østersøen er ulykkelig, og jeg føler med de fiskere, der har måtte kaste håndklædet i ringen. Det har været en lang og sej proces at sikre fiskerne støtte, og jeg er glad for, at det endelig er lykkedes,« siger Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.
Alle skal med
De 33 fiskefartøjer har i alt fået bevilget 47 millioner kroner til ophugning. I alt er der søgt om ophugningstøtte til 63 fartøjer. Heraf levede 36 fartøjer op til de opstillede kriterier om 90 havdage årligt i 2020 og i 2021 og en afhængighed af torsk på 25% i perioden fra 2017-2019. Halvdelen af midlerne til ophugning er fundet i den Europæiske Hav- og Fiskerifond, og den anden halvdel er finansieret med nationale midler.
I Danmarks Fiskeriforening håber man, at man vil lave et kasseeftersyn for at finde midler til de sidste tre fartøjer, der opfylder kriterierne, og som ikke har fået tilsagn om ophugningsstøtte.
»Vi er selvfølgelig tilfredse med, at stort set alle, der opfylder kriterierne, også har fået tilsagn om støtte. Alligevel opfordrer vi til, at man vender hver en sten for at se, om der er frie midler, der kan sikre, at alle, der opfylder kriterierne, får tilsagn om ophugningsstøtte.«
»De mennesker står stadig i en umulig situation, og selvfølgelig skal de hjælpes som de resterende fiskere, der opfylder kriterierne,« siger Kim Kær Hansen, formand for Klintholm Havns Fiskeriforening.
Kriterier skal ses efter
I Danmarks Fiskeriforening hæfter man sig også ved, at det er et trist faktum, at hele 63 fartøjer har ansøgt om ophugning. Det vidner om, at fiskeriet i Østersøen har historisk trange kår.
Situation er alvorlig, og derfor peger foreningen på, at der kan være behov for en ny runde, hvor man samtidig bør se på kriterierne.
»Det er rigtig trist, at så mange fiskere ønsker at forlade fiskeriet. Selvom det er positivt, at 33 fartøjer nu har fået støtte til ophugning, så står vi altså i en situation, hvor en lige så stor gruppe står med skægget i postkassen. Det er vi nødt til at se nærmere på, så vi ikke lader gode kollegaer i stikken. Jeg mener, der er behov for endnu en runde ligesom, der er behov for at se nærmere på kriterierne,« siger Thomas Thomsen, formand for Bornholm- og Christiansøs Fiskeriforening.