Det har vi oplevet før og derfor har planerne om det store Megaton-projekt skabt ny frygt i Vestjylland. Projektet dækker over 4000 hektarer med solceller og 29 vindmøller i området lige øst for Tarm i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Her forventer man at kunne producerer 1 million tons grønnere brændstof årligt, via elektrolyse og kendte kemiske processer. Den samlede investering i dette Megaton-projekt ventes at blive omkring 60 milliarder kroner og skabe 300 til 500 permanente arbejdspladser i forbindelse med energi-parken.
Vil Energi-Projektet forurene jorden?
I det vestjyske spirer en reel bekymring for, om et stort energiprojekt vil besudle og forurene jorden. Men er frygten for tusindvis af hektarer solceller berettiget? I Ringkøbing-Skjern Kommune koger uroen.
Birgitte Vinding, tidligere Venstremedlem og lokalbeboer, udtrykker bekymringen klart: »Jeg frygter, at vi ender med et nyt Cheminova her. Men hvem kommer til at betale prisen?«
Birgitte Vinding er en aktiv stemme imod kommunens planer om det enorme energianlæg, og hendes bekymringer om forurening vejer tungt. »Spørgsmålet om vores jord og grundvand bekymrer mig. Vil disse tusindvis af hektarer være ubrugelige i fremtiden?« spørger hun.
Formanden for Familielandbruget VEST-Jylland, Peter Kock, deler lignende bekymringer og spørger i et læserbrev: »Hvordan påvirkes jorden af affaldsstofferne fra solcellerne over tid? Er vi på vej mod nye generationsforureninger?”
Greengo-Energy, der søger tilladelse til at fylde over 4000 hektarer med solceller og placere 29 vindmøller i området. Projektet forventes at producere 30 procent af Danmarks nuværende elforbrug.
Men er frygten for jordforurening velbegrundet? Solcelle-eksperten Jens Wenzel Andreasen fra DTU mener ikke det. »Der er stort set ingen farlige kemikalier i solcellerne, og de udgør ikke en trussel med forurening af jorden,« fastslår han og forsikrer at sikkerheden ved solparken og møllerne ligeledes i orden og understreger at myndighederne ikke ville tillade projektet, hvis det udgjorde en forureningsrisiko.
Frygten for forurening synes altså ubegrundet, og projektet fremstår som et skridt mod en grønnere fremtid, ifølge Jacob Hänel Christensen, udviklingsdirektør hos GreenGo-Energy.