Fiskerimæssige interesser krydser klinger i Nordsøen ud for Blåvandshuk Fyr, hvor britiske krabbebåde og danske tobistrawlere, kæmper om pladsen, vest for havvindmølleparkerne.
Krabbefiskerne fra Storbritannien, sætter tejner ud, som de plejer, når de ellers er alene i området. »Men de følger slet ikke de regler og retningslinjer der er på området,« fortæller flere vrede fiskere fra området til FiskerForum.dk.
En skipper fortæller, at han forleden fik tallene fra en krabbefisker, som lige havde reserveret 25 x 25 sømil til sine tejner, lige tværs gennem flere af vore tobispladser. »Det kan jo ikke være rigtigt, at man bare kan reservere så store områder, og spærre af for alle os andre.«
Det er så én ting, fortæller en anden skipper, som også fisker tobis på hornet i disse uger. »Deres afmærkning lader også meget tilbage at ønske, vi kan meget vel og helt uforvarende komme til at slæbe gennem deres grejer.«
»Enkelte både har allerede være i deres tejner, da de langt fra er afmærket efter reglerne. Så selv om de fleste krabbebåde er under engelsk flag gælder de almindelige regler altså også for disse både.«
En tredje fisker som FiskerForum.dk har været i kontakt med fortæller. »Vi er en gruppe fiskere, som er godt trætte af deres opførsel (krabbefiskerne red.) Det kan ikke passe man skal kaldes både det ene og andet ukvemsord på sin egen hjemmebane – de skulle hellere smutte en tur på doggerbanke, der er der plads nok – for her må vi jo alligevel ikke være.«
Først smider de os ud fra engelsk zone fra de gode tobisbanker, hvorefter deres krabbefiskere forhindre fiskeriet i vores eget farvand… Alle fiskere som FiskerForum.dk har talt med, opfordre derfor Fiskerikontrollen til at skride til handling mod de »ulovligt« mærkede tejner.
Reglerne beskriver kravene til markering af fiskeredskaber i havet, afhængigt af deres placering og sektor.
- Vager i den vestlige sektor skal have to ens, firkantede flag med mindst 20 cm mellem dem og to gule lysreflekser, der reflekterer 360 grader. I mørke skal vagerne have blinkende gule lys, synkront hvert 5. sekund, synlige i en afstand af mindst 2 sømil.
- Vager i den østlige sektor skal have et firkantet flag magen til dem i den vestlige sektor og en gul lysrefleks. I mørke skal vagerne have et blinkende gult lys, synligt i en afstand af mindst 2 sømil.
Hvis det er svært at bestemme, hvilken retning redskabet sættes på grund af strøm- og vindforhold, skal vagerne være ens og udformet som dem i den østlige sektor. Vagerne må ikke være grønne eller røde, og afstanden mellem to lys-reflekser skal være mindst 12 cm.
Uden for 3 sømil skal vagerne være mindst 2 meter høje over vandoverfladen, og afstanden mellem nederste flag og vandoverfladen skal være mindst 80 cm. Inden for 3 sømil skal vagerne være mindst 1,2 meter høje, og afstanden mellem nederste flag og vandoverfladen skal være mindst 50 cm.
Helt eller delvist uden for søterritoriet skal vagerne have blinkende gule lys synlige i en afstand af mindst 2 sømil. Afstanden mellem to vager med lys, der markerer det samme redskab, må ikke overstige 2 sømil. Underste lys skal placeres 1,5 m over vandoverfladen, og afstanden mellem to lys skal være mindst 50 cm. Vagerne mellem markeringerne af redskabets ender skal have et hvidt flag og en gul lysrefleks, og flag, der markerer enderne af et redskab, må ikke være hvide.
Du kan læse mere om regler her i Fiskeristyrelsens vejledning til erhvervs- og bierhvervsfiskere om afmærkning og mærkning af fiskeredskaber.