Så selvom fisken er fersk, frossen eller på dåse, så får man tilstrækkeligt med det sunde fra fisken. Det vigtigste er som seniorrådgiver fra DTU Fødevareinstitut Sisse Fagt siger, »bare vi sørger for at spise fisk regelmæssigt«, så er det knapt så vigtigt hvilken slags fisk vi vælger.
Konklusionen er ikke om du vælger den dyreste fisk hos fiskehandleren, men at du vælger fisk i det hele taget. Så billig eller dyr fisk er lige sundt.
Det gode ved fisk er fedtsyrerne, så en vekslen mellem de magre og de fede fisk er selvfølgelig at foretrække, forklarer seniorforskeren ved DTU videre. »Folk spiser generelt alt for lidt fisk, så hvis det er prisen der er undskyldningen for ikke at spise fisk, så byt den dyre fede laks ud med den noget billigere, men lige så fede sild og modsat hvis den magre søtunge bliver for dyr, så skift den ud med det noget billigere alternativ rødspætte eller sej. Bare vi sørger for at ca. halvdelen af den fisk vi indtager, er ligeligt fordelt mellem fede og magre fisk.
De sidste nye undersøgelser viser, at det fortsat er laksen der fylder mest i vores indkøbskurve. Hele fyrre procent af vores indkøb er laks alene, mens torsk og rødspætte kommer ind på andenpladsen med hver tyve procent. De resterende tyve procent fordeler sig jævnt over andre arter.
Hvad er fede og hvad er magre fisk
- Fede fisk er blandt andet sild, makrel, hellefisk, laks, ørred og de lidt dyrere stenbider og ål.
- Magre fisk er blandt andet rødspætter, torsk og de lidt dyrere rødfisk, gedde, havtaske og tun.
Spis årstidens fisk
- I november er torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, blåmuslinger og østers i sæson.
- I december er torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, skrubbe, sild, blåmuslinger og østers i sæson.
Du kan læse mere på Nordjyske.dk her og på 2GangeOmUgen her