Det er hele den Europæiske pelagiske branche, The European Association of Fish Producers Organisations (EAPO) og Europêche, der samlet set repræsenterer mere end 45.000 fartøjer og 80.000 fiskere i EU, der nu kraftigt går ud og kritiserer Norges beslutning om ensidigt at fastsætte sin egen 2021-makrelkvote, og samtidig tildeler sig selv en kvoteforhøjelse på 55 procent.
»Det er bare ikke i orden« og den europæiske branceorganisation har opfordret til at tage skridt til at stoppe dette, da Norge satte sin egen andel af det nordøstlige Atlanterhavs makrelfiskeri til 298.299 tons, hvilket er en massiv stigning i forhold til sin 191.843 tons kvote for 2020.
»Norges ensidige kvote-stigning med 55 procent i det nordøstlige Atlanterhavs makrelfiskeri har givet fornyet spændinger og undergraver samtidig den effektive forvaltning af vores fælles pelagiske bestande. EU bør seriøst overveje at bruge sin magt som verdens største importmarked for fisk og skaldyr til at gribe ind for at standse en sådan hensynsløs og uansvarlig opførsel fra Norge side,« siger Gerard van Balsfoort der er formand for EU’s pelagiske industri.
Han påpeger, at makrelbestanden er en meget vandrende bestand, der passerer gennem farvande i flere kyststater i det nordøstlige Atlanterhav. Siden 2014 har EU, Norge og Færøerne formået at blive enige om en fælles fordelings- og forvaltnings-ordning, mens Island, Rusland og Grønland aldrig har været en del af denne ordning.
Gerard van Balsfoort forklarer videre, at Storbritanniens afsked med Den Europæiske Union, for at gå solo som en uafhængig kyststat, har skabt ny usikkerhed for alle involverede aktører i det nordøstlige Atlanterhav. Storbritannien forsøger at etablere nye fiskeriforhold med de andre kyststater, blandt dem er Norge.
»Indtil videre har det ikke været muligt for Storbritannien at nå til en fiskeriaftale for 2021 med sine direkte naboer Færøerne, Norge og EU. UK-forhandlinger med Færøerne og Norge er nu officielt afsluttet uden en aftale, mens forhandlingerne mellem Storbritannien og EU fortsat og stadig er i gang,« forklarer han.
»Det er yderst skuffende, at Norge, der promoverer sig selv og sine fisk og skaldyrsprodukter verden over, som nationen med det mest forsigtige og ansvarlige fiskeriforvaltningssystem, nu har valgt at handle på en så uansvarlig måde. Det ser ud til, at Norge har forladt vejen for et konstruktivt samarbejde med andre kyststater. Den første indikation om en ændret Norsk strategi på dette område, fik man første gang vished om, da Norge i julen sidste år, ensidigt besluttede og helt ulovligt at tildele sig selv en del af kvoten på Svalbard-torsken. En del af den kvote som EU ellers havde,« understreger en vred Gerard van Balsfoort, formand for EU’s pelagiske Industri.