HO 6 Thyra, der er en mindre muslingeskraber er pludselig blevet ufrivilligt midtpunkt i en demonstration mod muslingeskrab der vil foregår på havnen i Augustenborg torsdag eftermiddag den 31. oktober kl 16.30.
Her opfordres, specielt medlemmer af Valkyrie Sportsfiskerforening deres medlemmer til at møde op med banner og skilte, hvor det fremgår at muslingeskrab i området Als Sund og Flensborg Fjord er uønsket. De skriver videre på deres facebook opslag, at DR Nyhederne vil være tilstede, så alle opfordres til at møde op og stå sammen mod det, de så smukt kalder, »magthaverne«.
Man gør regning uden vært
Kort fortalt betyder det, at man laver en plan uden at tage højde for alle faktorer – især når man glemmer en afgørende detalje. Sådan ser det ud til at blive på Havnen i Augustenborg i morgen eftermiddag.
FiskerForum.dk har talt med muslingefisker og ejer af HO 6 »Thyra« samt Wittrup Seafood, Stig Wittrup, der udelukkende handler med deres egne ferske fangster af blåmuslinger, fanget og ilandbragt langs den jyske østkyst og i Isefjorden.
Stig Wittrup påpeger, at man er underlagt meget strenge regler for hvor der må fiskes. På østkysten af hele Jylland findes der i dag 6 muslingelicenser, hvoraf Stig Wittrup har de 3 og de 3 sidste licenser er tildelt nogle muslinge-fiskere fra Limfjorden, som tidligere har fisket langs østkysten. Det gør de ikke længere. Myndigheds-regler og fiskeriet har gjort, at de indtil videre har indstillet søgningen efter muslinger her.
Inden man starter fiskeriet af muslinger op
Skal man ifølge Stig Wittrup fremlægge en fiskeplan for det område man ønsker at fiske i. Inden en sådan plan bliver godkendt, så gennemgår myndighederne minutiøst alle forhold i området, og i det tilfælde der er noget, så kan dette indsættes i tilladelelsen som et krav, der skal efterleves. Disse krav har umuliggjord fiskeri af muslinger nogle steder, som tidligere har været gode fiskepladser. Ligeledes er ålegræs-kravet blevet skærpet så meget, at det ikke altid er 4 meter dybdezonen der er gældende, men nogle steder op til 5 og 9 meter. Selvom ålegræsset ikke altid når længere ud end til knapt 3 meter.
Derfor mener muslingefiskeren og fødevareproducenten Stig Wittrup ikke at det er rimeligt at tilskrive muslingefiskeriet for så stor en del af ansvaret for havmiljøets tilstand.
Selv eksperter på området påpeger da også, at det er en meget minimal effekt som muslingefiskerne har på havbunden. Istedet henvises der til udstrømningen af næringsstoffer fra land, som betyder en verden til forskel for den miljøtilstand havområdet har. Specielt når man kigger på kvælstofkoncentrationen omkring de store provinsbyer i bunden af vores østvendte fjorde, hvor der ikke er bundtrawlet i årtier. Her er kvælstof-situationen både alarmerende og helt katastrofal.
Så måske skulle man istedet for at rette kritikken på de ganske få fiskere og i denne sammenhæng ubetydelige antal muslingefartøjer, måske i langt højere grad kigge på udledningerne fra industrien og de kommunale rensningsanlæg, der måske mere trænger til en opgradering. En opgradering, så man fremadrettet kan minimerer de stadig stigende kloakoverløb og udledninger af blandt andet medicinrester – urenset.
Der er et utal af andre presfaktorer på vores havmiljø, der ville har større effekt, hvis man satte ind her. Et direkte forbud mod muslingefiskeriet, ville ingen effekt have. I værste fald vil det have den stik modsatte effekt – nemlig mere iltsvind.
Selvfølgelig påvirkes havbunden, når der fiskes med bundskrabende redskaber – muslingeskrabere. Disse redskaber kan forstyrre sedimentlaget og de organismer, der lever på og i havbunden, hvilket kan have konsekvenser for havmiljøet. Men når det kommer til blåmuslinge-fiskeriet specifikt, er situationen lidt anderledes på grund af deres naturlige kolonidannelse og deres betydning i økosystemet.
Blåmuslinger lever typisk i kolonier og danner tætte muslingebanker, som også fungerer som levesteder for andre marine arter. Hvis muslingerne her får lov til at blive liggende uhøstede, kan de dø naturligt og dermed være den direkte årsag til iltsvind i området, da forrådnelses-processen frigiver store mængder organisk materiale. Denne proces kan kvæle andre organismer i nærheden og skabe ubalance i økosystemet.
Derfor kan en kontrolleret høst af blåmuslinger være fordelagtig både for bestanden selv og helt specifikt for havbundens sundhed. Der høstes på en måde, der giver mulighed for, at bestanden kan gendannes naturligt, uden at havbunden bliver alvorligt beskadiget.
At gøre regning uden vært, må derfor siges at være gældende i dette tilfælde, hvor en sportsfiskerforening ønsker at demonstrere mod et fiskeri, som påstås at være direkte skadeligt for havmiljøet og skyld i de døde fjorde. MEN som istedet er et fiskeri, som i virkeligheden gør det stik modsatte, nemlig at sørge for at de overskydende muslinger bliver bragt i land, så man netop undgår, at døde muslinger skaber en yderligere forværring af havmiljøet her.
FiskerForum.dk