Vestnordisk Råd, der består af Island, Færøerne og Grønland besluttede på deres årsmøde 2013, på det stærkeste at fordømme og kritisere på EU’s trusler om sanktioner imod Færøerne og Island på grund af begge landes makrelfiskeri samt EU´s beslutning om sanktioner imod Færøerne på grund af deres sildefiskeri.
Rådet understreger, at de metoder som EU har valgt ikke er acceptable i internationale relationer. Rådet protesterer derfor imod, at EU har valgt, i kraft af sin størrelse og sin kapacitet, at true sine fredelige naboer, som et led i deres forhandlingsforløb.
Lars Emil Johansen, der er repræsentant på mødet i Narsarsuaq, sagde følgende til KNR Radioavisen, da de talte med ham.
Grønland byder færøske fiskere velkommen i grønlandske havne med deres sild.
”I sådanne situationer, ønsker vi at stå sammen, for ikke at risikere at vi enkeltvis bliver udsat for urimelig pression. Fremover må færøske fiskere søge uden for EU, hvis de vil sælge sild. Men de skal være velkomne heroppe, når ikke de må lægge til i Danmark og andre EU-lande, ” siger siumutteren Lars Emil Johansen.
”Da Grønland ikke er medlem af EU, så mener vi, det er oplagt at overveje at åbne grønlandske havne for færøske skibe, der er kommet i klemme på grund af denne kritiske situation,” lyder Lars-Emil Johansens opfordring til Naalakkersuisut.
EU-kommissionens sanktioner mod Færøerne blev varslet sidst i juli, og det betyder, at de færøske fiskere nægtes adgang til havnene i EU og de indfører et egentligt importforbud mod færøske sild. Reglerne træder i kraft syv dage efter, at de er blevet indskrevet i EU’s officielle journaler.
”Indførslen af sådanne foranstaltninger er altid den sidste udvej. Færingerne kunne have stoppet deres ikke-bæredygtige fiskeri, men det valgte de ikke at gøre,” udtaler EU’s fiskerikommissær, Maria Damanaki, i en pressemeddelelse.