Danskerne elsker fisk – men vi spiser det sjældent

Danskerne elsker fisk – men vi spiser det sjældent

FDB Analyse har i en undersøgelse, påpeget de væsentligste årsager og undskyldninger for hvorfor vi fravælger fisk til aftensmaden.
Lone Marie Eriksen Sekretariatsleder for Fiskebranchen giver her nogle forklaringer og bud på svarene i analysen – svar, som ikke kommer bag på Fiskebranchen.

Prisen er stadig noget af det, som folk giver som argument for at vælge fisken fra. Kæderne og fiskehandlerne kan blive bedre til at gøre priserne mere spiselige – eksempelvis ved at reklamere med de fisk der fanges i sæsonen.

Tilbudsaviserne kunne også gøre mere ud af at reklamere med ”Ugens Fisk” ved siden af de andre forslag til familiens aftensmad. På den måde kommer fisk til at stå som et naturligt alternativ til kylling eller hakket kød, når indkøbssedlen skrives.

De lækre fisk I supermarkederne kunne godt gøres mere indbydende ved bedre indpakning og diskene kunne ligeledes gøres mere brugervenlige.

Man kan med fordel opgradere fiskeafdelingerne i supermarkederne, og minde forbrugerne om fisk, når de handler ind.

I de sidste par år er prisen på fisk faldet med en fjerdedel på grund af øget konkurrence, så i princippet kan fisken sagtens konkurrere med kød og kylling.

Med hensyn til frygt for fiskeben er det et sagligt argument – der er stort set ingen ben i de fisk, man køber i supermarkedet, og køber man hos fiskehandleren, så befrier han gerne fisken for ben.

Opskrifter Inspiration til, på hel enkel vis, at give sig i kast med fisken til aftensmaden er en af de ting, som Fiskebranchen med ”2 gange om ugen” har gjort meget for at inspirere danskerne til at anrette fisk.

Fiskehandlerne har også fokus på at vejlede kunderne i opskrifter, mens supermarkederne halter bagefter – fiskekyndige medarbejdere skal man desværre kigge langt efter.

Dog mener Lone Marie Eriksen fra Fiskebranchen, at det går den rigtige vej, og argumentationen for ikke at købe fisk, gerne skulle blive minimeret fremover.

Se de oftest anvendte invendinger mod køb af fisk

1. Jeg kan ikke lide, at der er ben i fisk…
2. Jeg mangler inspiration til at lave spændende fiskeretter…
3. det er svært at få frisk fisk…
4. Jeg er ikke så god til at tilberede fisk…
5. fisken kan ikke holde sig så længe i køleskabet…
6. mine børn bryder sig ikke om fisk…
7. Jeg bryder mig ikke om lugten af fisk…
8. fisk smager ikke af nok…
9. fisk er usundt pga. forurening med tungmetaller mv. …
10. min partner bryder sig ikke om fisk…
11. Jeg bryder mig ikke om smagen af fisk…
12. Jeg bliver ikke ordentligt mæt af fisk…
13. det tager for lang tid at lave fisk…
14. emballagen lugter i skraldespanden…
15. Jeg bryder mig ikke om at røre ved rå fisk…
16. fisk sviner på køkkenbordet…
17. det sprøjter, når man tilbereder fisk…
18. min partner/børn er allergiske over for fisk/skaldyr…
19. Jeg er allergisk over for fisk/skaldyr…

Kilde: FDB Analyse
FiskerForum.com