Danske Madanmeldere har kåret den bedste: »Årets Ret«

Danske Madanmeldere har kåret den bedste: »Årets Ret«

Årets bedste ret er kåret under et arrangement på Israels Plads ved Torvehallerne i København, hvor kendte kokke fra blandt andet Noma, d’Angleterre og Søllerød Kro har dystet mod hinanden om den ærefulde titel.

Temaet var i en af katagorierne, Hav, som madanmelder og konferencier Svend Rasmussen og med-konferencier Bo Jacobsen kok fra Restaurationen, undervejs havde travlt med at udbrede kendskabet til.

»Vi har godt og vel 7.000 kilometer kystlinje, så det er svært at forstå, at danskere i gennemsnit kun spiser 250 gram fisk om ugen,« underholdt Bo Jacobsen med undervejs og fortalte videre at meget få danskere kunne for eksempel drømme om at købe blæksprutter eller søpindsvin. Men begge dele er en kæmpe delikatesse i andre lande. »Vi pakker det ned og sender vores bedste delikatesser til enten Italien og Spanien,« kom det tørt fra Bo Jacobsen.

De kendte kokkes bud på den bedste hav-ret, var alt fra Søpindsvin, blomkål med kaviar og grillet oksehjertetomat med olivenhud på menuen. Mens Bo Jacobsen undervejs fortalte om konkurrencen tidligere havde nomineret en foret og en hovedret samt en dessert. Det er man gået fra i dag, hvor flere og flere toprestauranter i dag tilbyder mange små retter i stedet. Rekorden var ifølge Bo Jacobsen under et besøg hos hedengangne Alchemist, hvor man fik serveret hele 42 retter.

Så vildt gik det ikke for sig i teltet i weekenden, hvilket i givet fald også ville have været en helt og aldeles uoverkommelig opgave. De Danske Madanmeldere har derfor »snydt« en smule. Man har inden konkurrencen, været rundt i landet på forskellige restauranter og fået serveret mange hundrede måltider, som så har været igennem mad-anmeldernes kritiske maver og siden er blevet til nomineringen af nogle ganske få restauranter. Ligeledes har de udvalgte kokke også fået lov til at »snyde« lidt. Noget er forberedt hjemmefra og andre har deres hjælpere med, som ekstra arbejdskraft, når resultatet skal anrettes og serveres på den helt rigtige måde.

De nominerede i kategorien »Hav« var:

  • Anders Johst, Villa Vest / Slethvar i tern, glaskål, røde stikkelsbær & syltede radiser
  • Andreas Bagh, Marchal, d’Angleterre / Jomfruhummere med artiskokker
  • Rene Redzepi, Noma / Søpindsvin
  • Will Smith, Format / Let saltet makrel, yuzu kosho, stikkelsbær & sprød tang
  • Thorsten Schmidt, Barr / Torskehale Barmite

Ligeledes blev der fundet nominerede i kategorierne »Land« og »Sødt & Ost«. Men hans forsvar for fisken passede iøvrigt fint med at Thorsten Schmidt fra Barr, netop havde glasseret torskehaler i form for Marmite, her kaldet Barmite. Hvilket er en gammel egensret fra Helgenæs, der har fået tilført noget nyt og som undervejs duftede så skønt, at flere på de første rækker højlydt sukkede med.

Vinderen af kategorien »Hav« blev: – Hav: »Torskehale Barmite« – af Thorsten Schmidt, Barr

Efterfølgende kom følgende med: – Land: »Blomkål med kaviar« – af Eric Vildgaard, Jordnær – Sødt og ost: »Raspberries, sage, toasted porter grain

Kilde: B.dk FiskerForum.dk

Skriv et svar