De danske planer om at bygge gigantiske havvindmøllerparker i Nordsøen, som skulle gøre Danmark til Europas grønne energicentrum, er nu blevet en stor fiasko. Regeringens ambitiøse mål om at sikre grøn strøm til millioner af husstande og samtidig blive økonomisk gavnlige for staten er blevet knust.
Ingen private udviklere har ønsket at byde på de tre store havvindparker, der udgjorde første del af et historisk stort havvindudbud.
Klimaminister Lars Aagaard (M) kalder det i en kommentar til pressen, både ›skuffende‹ og ›alvorligt‹, men han afviser, at regeringens udbudsbetingelser var for dårlige, selv om flere eksperter og aktører i branchen har advaret om netop dette i månedsvis.
Er havvind blevet en drøm, der ikke kan opfyldes?
Som fiskere, der har levet af og arbejdet på havet i mange år, ser man med stor skepsis på de politiske ambitioner om havvind. Mange fiskere har igennem hele processen udtrykt frygt for, at de store havvindparker vil ødelægge de fiskepladser, de har arbejdet på i generationer. Ikke kun vil møllerne skabe visuelle og støjmæssige problemer, men den øgede trafik og installationen af gigantiske havvindmøller kan skade det marine liv og ødelægge fiskenes habitater. Samtidig mener mange fiskere, at deres advarsler om de langsigtede konsekvenser for fiskerierhvervet er blevet tilsidesat og ignoreret af politikere og myndigheder.
Økonomisk usikkerhed og politisk kritik
Den økonomiske usikkerhed omkring havvindprojekterne er et stort problem. Regeringen har valgt en model, hvor man ikke vil give statsgarantier for elpriserne, hvilket betyder, at risikoen for selskaberne er enorm. Flere udviklere, herunder store aktører som Ørsted og Vattenfall, har forklaret, at de simpelthen ikke kan få økonomien til at hænge sammen med de nuværende udbudsbetingelser. Den høje inflation, stigende råvarepriser og de højere renter har forværret situationen yderligere. Mange i industrien har længe advaret om, at havvindprojekterne ville ende med at blive økonomisk uforsvarlige, og det er nu blevet en realitet.
Ministeren selv afviser dog kritik og mener, at udbuddet var korrekt. Han påpeger, at det ikke var muligt at forudse, at markedet ville falde sammen på denne måde. Men hvad med de advarsler, der blev sendt ud allerede i 2023, da analysen fra ›Forsikring & Pension‹ og ›Dansk Industri‹ viste, at havvindparkerne var blevet 13 milliarder kroner dyrere? Skulle regeringen ikke have reageret på disse tidlige advarsler, i stedet for at fortsætte et projekt, der allerede viste sig at være økonomisk problematisk?
SVM-Regeringen ønsker at få afdækket – Hvorfor?
Regeringen har nu indkaldt til nye drøftelser med markedet for at forstå årsagerne til den manglende interesse for havvindprojektet. Der er dog stadig stor usikkerhed om, hvordan man skal få gang i havvindeventyret igen. Selv hvis flere selskaber kommer på banen i de kommende måneder, er spørgsmålet, om det er for sent at redde den oprindelige vision om billig grøn energi og milliardindtægter til Danmark.
For fiskerne er der ikke meget håb om, at projektet vil give dem noget positivt. De ser kun flere forhindringer i horisonten, når det gælder beskyttelse af deres erhverv og adgang til deres fiskepladser. Når politikerne snakker om havvind som en løsning på klimaforandringer og energimangel, bliver der ikke altid taget højde for de langsigtede konsekvenser for både natur og erhvervsliv.
Det danske havvindeventyr har ikke bare fået en slem opbremsning – det er simpelthen kollapset. Regeringen må nu tage et alvorligt kig på sine ambitioner og forholde sig kritisk til både de økonomiske og miljømæssige risici. Og for fiskerne i Danmark, er der ikke meget der tyder på, at deres bekymringer bliver hørt, når den grønne omstilling bare buldrer videre.