EU og Norge har i dag forhandlet en aftale på plads om fiskeriet for en række fiskearter primært i Nordsøen og Skagerrak men også de vestlige farvande for 2016. Aftalen har ganske stor betydning for dansk fiskeri og dermed de danske fiskere, der lander fisken i Nord- og Vestjyske fiskerihavne.
– Det er yderst positivt, at EU og Norge er blevet enige om en aftale for 2016. Det betyder, at danske fiskere har adgang til at fiske i norsk område i Nordsøen og Skagerrak fra den 1. januar 2016, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO, til Fiskeritidende.dk.
Aftalen handler om hvor mange fisk, der må fanges af erhvervsfiskerne. I 2016 udfordres EU´s fiskere af en ny pligt til at lande hele fangsten af visse kvoterede arter, også omtalt som discardforbud, og det afspejles i næste års kvoter.
– Vi er tilfredse med, at der er forhandlet en fornuftig stigning hjem for de arter, der næste år omfattes af landingspligten. Forhandlerne har vist forståelse for vores argument om, at kvoterne skal øges i forbindelse med at landingspligten indføres, så fiskeriets økonomi ikke undergraves, siger Svend-Erik Andersen.
Han påpeger dog samtidig, at der i fiskeriet er forskelle på, hvor stor discard, der er og har været i de enkelte fiskerier, og derfor kan enkelte fartøjer stadig få en udfordring med landingspligten på trods af kvotetilskrivningen.
Lyspunkter
Når det gælder de enkelte kvoter for de forskellige fiskearter er der flere lyspunkter. Der er aftalt en stigning på 15 pct. i både Nordsøen og Skagerrak for den for danske fiskere vigtige torsk. Kuller i begge farvande får en stigning på 30 pct. For rødspætter i Nordsøen bliver det status quo, mens der for rødspætter i Skagerrak er en stigning på godt 17 pct. Også rejer i Skagerrak får en betydelig stigning. For industrifiskeriet er der samtidig udsigt til fornuftige kvoter for både brisling og sperling. Alt i alt er der tilfredshed med de fleste af aftalens punkter.
– Vi bevæger os i den rigtige retning. Forhandlerne har fastsat nogle kvoter, der er på vej til at afspejle det, som fiskerne oplever: at der er flere og flere fisk i havet, siger Svend-Erik Andersen.
Han havde selvfølgelig gerne set stigninger på flere kvoter til gavn for de danske fiskere.
– Det er selvfølgelig ærgerligt, at ikke alle dansk fiskeri ønsker er imødekommet med aftalen. Men dansk fiskeri er en af de største aktører i Nordsøen og Skagerrak og har rigtigt mange interesser. Ikke alt er opfyldt, men noget er vi da bestemt lykkes med, konstaterer Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO.
Sådan ser det tallene ud
Torsk i Nordsøen +15 procent til 33.651 tons.
Torsk i Skagerrak +15 procent til 4.807 tons.
Kuller +52,1 procent til 61.933 tons.
Sild i Nordsøen +16,4 procent til 518.242 tons
Rødspætte i Skagerrak +17 procent til 11.766 tons
Kuller i Skagerrak +57,2 procent til 3.926 tons.
Sild i Skagerrak og Kattegat + 17 procent til 51.084 tons
Rejer i Skagerrak +60 procent til 12.208 tons.
Disse arter fortsætter uændrede
Rødspætte i Nordsøen 131.714 tons.
Hvilling i Nordsøen 13.678 tons.
Hvilling i Skagerrak 1.050 i Skagerrak.
Brisling i Skagerrak 33.280 tons.
Disse arter falder i mængde
Sej i Nordsøen og Skagerrak -0,47 procent til 65.696 tons.