Danskerne er det folkefærd i Norden, der spiser mindst fisk, og det går ud over blandt andet børnenes sundhed. Nu inviterer Nordsøen Oceanarium til en påske, »der går helt i fisk«.
2,6 gange om ugen får islandske børn fisk til aftensmad, og i Norge står der fisk på menuen 1,7 gange.
I Danmark er dét tal på 1,0 gange om ugen blandt børn, viser »Den Nordiske Monitorering 2011R11;2014«, som DTU Fødeinstituttet har stået i spidsen for.
Fødevarestyrelsen anbefaler desuden 350 gram fisk om ugen, men i den seneste undersøgelse »Danskernes Kostvaner 2011 til 2013« kom det frem, at 30 procent af os kun spiser en femtedel, altså 70 gram om ugen, og 10 procent af os spiser slet ikke fisk i løbet af en uge.
»Det er tankevækkende, at vi lever i et land, der er omgivet af vand, og vi er generelt meget optaget af sundhed, men alligevel ikke spiser mere fisk. En del af forklaringen kan være, at der er mange ben i fisk, og vi ikke helt ved, hvordan vi skal tilberede det,« siger Jeppe Matthiessen, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Samtidig viser undersøgelser, at især fed fisk bidrager med nogle vigtige omega 3-fedtsyrer, som kan have stor betydning for eksempelvis børns indlæring.
Projekt FiSK
Derfor har Nordea-fonden støttet Projekt FiSK med 17,9 millioner kroner til et nyt samarbejde mellem forskere på Københavns Universitet og fire danske akvarier, heriblandt Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.
Her inviterer de gæsterne ind til både at se, røre og spise fisk. Samtidig kører et forskningsprojekt, der skal opdatere kostanbefalingerne i forhold til børn og fisk.
»Fisk er for alle sanser, og vi tror på, at viden skal leges ind. Vi inviterer både børn og voksne ind i R20;Det levende køkken, hvor der vil være inspiration til også at sætte fisk på bordet derhjemme noget oftere. Vejen til hjernen går gennem maven,« siger Simon Madsen, formidlingschef på Nordsøen Oceanarium.
Påsken og højtiderne er i Danmark højsæson for at spise fed fisk som sild og laks, og formidlingschefen håber på, de gode vaner kan tages med ind i hverdagen resten af året.
»Vi har en masse aktiviteter med at røre, fodre og smage fisk her i påsken, og så har vi et spændende tema om æg og rogn. Vi håber selvfølgelig at se en masse mennesker her i Hirtshals – men vi håber endnu mere, at vi giver dem en interesse og inspiration med hjem,« fortæller formidlingschefen.
Nordsøen Oceanarium har åben hver dag i påsken med aktiviteter mellem 10.00 og 17.00, blandt andet fodres sælerne to gange om dagen.
Fakta om Projekt FiSK
- Projekt FiSK – forsknings- og formidlingsprojekt om Fisk, børn, Sundhed og Kognition er et landsdækkende, tværfagligt partnerskabsprojekt som løber fra marts 2016 til februar 2019.
- Projektet vil undersøge, hvordan fisk påvirker børns sundhed og kognitive funktion samt give danske familier viden om og oplevelser med fisk og sundhed på en sjov og utraditionel måde.
- Sideløbende med de videnskabelige undersøgelser skal fire akvarier formidle forskernes nuværende viden om fisk og sundhed.
- Det bliver gjort gennem interaktive udstillinger på akvarierne, som også danner ramme om temadage og aktiviteter, hvor både børn og voksne får mulighed for at håndtere og smage på fisk på nye og spændende måder.
- Projektet er forankret på Institut for Idræt og Ernæring, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
- Projektets formidlingspartnere er fire danske akvarier: Kattegatcentret i Grenaa, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Den Blå Planet i København
- Tilsammen har de fire akvarier mere end 1 mio. besøgende årligt.Om Nordsøen Oceanarium
Nordsøen Oceanarium er Nordeuropas største akvarium.
Der er seks millioner liter vand i Nordsøen Oceanarium.
Nordeuropas største akvarium byder på spændende eventyr under havets overflade. Der er mere end 6.500 fisk og andre havdyr.
Nordsøen Oceanarium har flere sjove legeområder for børn i alle aldre, både ude og indendørs. I udendørsområdet finder du to unikke og udfordrende legepladser, bl.a. Danmarks største hval-legeområde, hvor man kan klatre, rutsje og svæve.
I 2016 åbnede Nordsøen Oceanarium dørene til »Hvalforskerhytten«, hvor der er mulighed for at udforske hvalforskerens spændende verden. Her beskrives, hvordan der arbejdes med de dyr, som for det meste er skjult for os, og man får indblik i, hvilket udstyr forskerne bruger for at lokalisere og lære mere om havets kæmper. Du kan se skeletter fra flere hvalarter, bl.a. det store skelet af finhvalen fra Blokhus (i uge 14 til 28 2017 kan det ses i Blokhus).
Nordsøen Oceanarium er netop blevet kåret til Nordens bedste akvarium af svenske børnefamilier i undersøgelsen »Stora «. Nordsøen Oceanarium vandt også prisen i 2014.
Læs mere om Nordsøen Oceanarium.