Kom ombord på Dana 23. april i Hirtshals

Kom ombord på Dana 23. april i Hirtshals

I forbindelse med Forskningens Døgn er der åbent skib på Danmarks største havforskningsskib Dana torsdag den 23. april 2015 kl. 14-20 i Hirtshals Havn
Hvad foregår der ombord på et havforskningsskib? Hvorfor har vi brug for viden om livet i havet? Og hvordan finder forskerne ud af, hvor mange fisk der er under overfladen? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, når Dana holder åbent skib i forbindelse med Forskningens Døgn.

Tid og sted
Dana ligger til kaj ved Østbassin II ved Jens Munksvej i Hirtshals. Der er åbent for offentligheden torsdag den 23. april 2015 fra kl. 14 til kl. 20. Der er gratis adgang.

Det kan du se ombord
Der vil være mulighed for at gå rundt på skibet efter en afmærket rute. På forskellige poster undervejs står forskere og besætning klar til at fortælle om skibet og DTU Aquas forskning og undersøgelser.

På fiskebroen kan du se, hvordan man fisker med et forskningsskib.

I ”lytterummet” viser vi skibets udstyr til opmåling af fiskebestande med akustik. Her kan du også få mere at vide om biologernes arbejde med at bestemme størrelsen af fiskebestandene.

I kemi-laboratoriet kan du høre, hvordan Dana indsamler informationer om havets temperatur, salt- og iltforhold, som er standardoplysninger i forbindelse med forskningstogter.

I fiskelaboratoriet er der en samling af forskellige fisk på bordet, som man kan kigge på og røre ved. Vi fortæller, hvad det er for nogle fisk, og hvordan vi finder ud af, hvor gammel en fisk er – og hvad den oplysning bruges til.

På agterdækket kan du høre om DTU Aquas arbejde med at udvikle blandt andet selektive trawl, som kan hjælpe fiskerne med kun at fange de ønskede fisk.
En del af Forskningens Døgn i Hjørring Kommune

Arrangementet på Dana er en del af Forskningens Døgn i Hjørring Kommune. Kommunens borgmester Arne Boelt åbner således Forskningens Døgn i kommunen den 23. april 2015 kl. 9.00 ved Dana. Herefter er der aktiviteter ombord for lokale gymnasieelever, inden alle inviteres ombord fra kl. 14.