Britisk Valg: Udsigt til et overraskende tæt valg

Britisk Valg: Udsigt til et overraskende tæt valg

De konservatives Theresa Mays stærke brexit-mandat er på vippen ved det britiske valg i dag. På få måneder er hendes forspring i meningsmålingerne, skrumpet ind til blot nogle få procentpoint.

Det forventes dog at Labours Jeremy Corbyn, trods en fantastisk slutspurt op til valgdagen, ikke vil være i stand til at slå Theresa May. Men alle medier er enige om at valget bliver tæt og spændende, når briterne går til stemmeurnerne torsdag for at sætte deres kryds.

Det er i dag torsdag slaget skal slås mellem de konservative og Labour, så nu står briterne igen i kø foran valgstederne til et parlamentsvalg, der afholdes tre år før tid.

Ifølge en ny britisk valglov, som blev indført under daværende premierminister David Cameron, skal briterne til valg den første torsdag i maj hvert femte år begyndende fra 2015. Det betyder, at det næste rettidige valg i Storbritannien skulle være 7. maj 2020.

Men 18. april i år erklærede premierminister Theresa May, at hun ønskede et valg før tid. Ifølge valgloven kan et valg udskrives før tid, hvis to tredjedele af medlemmerne i Underhuset stemmer for. Det skete 19. april, da May fik opbakning med et overvældende flertal. 522 stemte for, og 13 stemte imod.

De konservatives 50 dage

May sagde på et pressemøde, at hun med valget ville styrke sin position før forhandlinger om den forestående skilsmisse med EU (Brexit) Hver en stemme på Det Konservative Parti vil gøre mig stærkere, når jeg skal forhandle med EU, sagde May.

Labour, der er det største oppositionsparti i Storbritannien, støttede for nogle måneders siden, Mays ønske om et tidligt valg. Den gang sagde Labours Jeremy Corbyn, »Vi vil tilbyde landet et effektivt alternativ til den regering, som har undladt at genrejse økonomien, leveret faldende levestandard og gennemført ødelæggende nedskæringer på vore skoler og hospitaler«. Altså en mere indenrigspolitisk vinkel på valget, end en egentlig Brexit-vinkel.

Den britiske premierminister, Theresa May, udskrev overraskende valg for syv uger siden i håbet om at skaffe sig et stærkere mandat frem mod forhandlingerne af Storbritanniens udtrædelse af EU. Men hendes stærke brexit-mandat kan være på vippen ved valget i dag.

Måske kan de britiske Liberaldemokrater med Tom Farron, der er EU-tilhænger, måske overraske positivt og få så mange mandater, at de efter valget kan få lidt indflydelse på de konservatives eller Labours kommende Brexit forhandlinger.