Det er kommet som et chok for danske fiskere, og flere føler sig snigløbet og direkte snydt. For hvorfor skulle de danske og europæiske fiskere betale i dyre domme for rettigheder i britisk farvand, når briterne efterfølgende istedet freder de vigtigste fiskepladser
EU bør tage Brexit-aftalens fiskeridel op igen – det er simpelthen en ommer og må absolut omhandle en betragtelig kompensation i forhold til det aftalte.
Det er bondefangeri af værste skuffe, hvor briterne som en gemen lurendrejer og plattenslager, bevist har ført EU fiskerne bag lyset, med løfter om adgang til de britiske fiskepladser, for efterfølgende at offentliggøre planer om at indføre en fredning, som i virkeligheden betyder et forbud mod fiskeri på en af de vigtigste fiskebanker i Nordsøen – Doggerbanke.
Fiskernes vrede og frustration er fuldt forståelige, for dette træk fra britisk side, er et gement snigløb på Brexit-aftalens fiskeridel. Planerne om fredning af Doggerbanke, hiver man ikke sådan bare lige op af skuffen, kun to måneder efter en aftale er indgået – en aftale der alene for dansk fiskeri koster kvoter for 1,5 mia. kroner.
En aftale, som det nu viser sig ikke at være det papir værd det er skrevet på. For med udmeldingen fra de britiske myndigheder om en kommende fredning af Doggerbanke, vil det effektivt afskære, blandt andet de danske fiskere, fra en stor del af det farvand deres kvoter er knyttet til.
Det kom frem forleden, da det britiske miljø- og fødevareministerium sendte et forslag i høring om at frede en stor del af blandt andet Doggerbanke.
Danmarks Pelagiske Producentorganisation’s direktør Esben Sverdrup-Jensen er rasende, »Doggerbanke har altid været vores største og vigtigste fiskeplads, så briternes plan om at forbyde fiskeri i store dele af området er et alvorligt tilbageslag for erhvervet,« siger direktøren i en kommentar til Finans og forklarer videre, at briternes intentioner er at forbyde alt fiskeri, hvor et trawl berører havbunden, hvilket reelt vil betyde stop for både industri- og det demersale fiskeri i området.
Oveni denne første chokerende meddelelse, frygter danske fiskere nu, at næste »grønne skridt« fra britisk side bliver en lukning / fredning af farvandet ud for Edinburgh på den skotske Østkyst, hvor fjorden »First of Forth«, munder ud i Nordsøen. Dette område er også vigtigt for tobis-fiskeriet og dansk industrifiskeri.
Konsekvensen kan betyde lukning af én af Danmarks fiskemels-fabrikker
Det mener Jesper Juul Larsen, næstformand for Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO), han siger i en kommentar til lukningen følgende til Finans, »Det vil være særdeles alvorligt, hvis danske industrifiskere afskæres fra fiskeri på Doggerbanke. Det kan reducere fangsterne så meget, at den ene af fiskemelsfabrikkerne i Danmark kommer til at lukke.«
Næstformanden undre sig, som mange andre over, at nu har man forhandlet på Brexit-aftalen i en årerække nu og nu her efter aftalen er faldet på plads »hiver man pludselig en frednings-plan op af lommen« – det skriver til himlen, mener Jesper Juul Larsen.