EU truer nu med sanktioner, efter Storbritannien planlægger at tilsidesætte NI-protokollen. En aftale der gjorde det muligt for Nordirland at forblive i britisk toldområde og samtidig drage fordel af det indre marked.
Lidt historie: Denne løsning, omkring den helt unikke situation omkring Irland og Nordirland blev besluttet for at slå bro mellem de forskellige interesser efter Brexit.
- for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland og beskytter øens samlede økonomi og alle dele af Langfredagsaftalen.
- for at bevarer integriteten af EU’s indre marked sammen med alle de garantier, det gives med hensyn til forbrugerbeskyttelse, folkesundhed og dyresundhed eller bekæmpelse af svig og menneskehandel.
- for at fastholder Nordirland i det britiske toldområde, så det kan drage fordel af fremtidige frihandelsaftaler, som Storbritannien kan indgå med tredjelande.
Men britterne planlægger nu en ny lov der tilsidesætter noget af NI-protokollen
Den britiske udenrigsminister Liz Truss skitserede tirsdag den 17. maj, at man har planer om en ny lov, der tilsidesætter dele af den Nordirske protokol, og insisterede samtidig på, at planerne ville være fuldt lovlige i henhold til international lov.
Det har fået Vicepræsidenten for Europa-Kommissionen Maroš Šefčovič til omgående at svare tilbage, at »EU bliver nødt til at reagere med alle foranstaltninger til dets rådighed«, hvis Storbritannien presser på og ændre aftalen og Maroš Šefčovič antyder samtidig, at EU overvejer potentielle sanktioner i den forbindelse, hvis forslaget bliver vedtaget i Storbritannien.
Den britiske udenrigsminister Truss fortalte i underhuset tirsdag, at loven var nødvendig for at beskytte langfredags-fredsaftalen (en aftale om lokalt selvstyre i Nordirland, indgået i 1998, mellem Storbritannien, Irland og de vigtigste politiske partier), der som hun beskrev det, var sat under pres, netop pga. den nordirske protokol. »Det er tydeligt, at det er nødvendigt at handle. At fortsætte med lovforslaget er i overensstemmelse med vores forpligtelser i henhold til international lov,« forklarede den britiske udenrigsminister videre overfor lovgiverne og tilføjede yderligere, at det ikke handler om at skrotte den irske-protokol, hvoraf nogle dele fungere, men istedet at rette de dele, der ikke fungere.
Den Nordirske-protokollen har ikke den nødvendige støtte i en del af samfundet,« tilføjede hun efterfølgende.
Forslaget blev hurtigt fordømt af Europa-Kommissionen
»Efter lange og intensive diskussioner mellem EU og Storbritannien er protokollen om Irland/Nordirland løsningen fundet for at forene de udfordringer, der er skabt af Brexit, og af den type Brexit, som den britiske regering har valgt,« sagde Kommissionens næstformand. Maroš Šefčovič i en pressemeddelelse
»Den Europæiske Union ønsker at have et positivt og stabilt forhold til Storbritannien. Men dette forhold skal være baseret på fuld respekt for de juridisk bindende tilsagn, som de to sider har givet hinanden,« tilføjede han.
EU-embedsmænd har advaret om, at handels- og samarbejdsaftalen med Storbritannien kan blive sat i fare af den britiske lov.