Det er vigtigt at fremtidssikre jobbene i fiskeriet, så hold is i maven og kæmp med alt det du har.. For det både er og bliver en kamp – en udholdenhedskamp mellem EU og UK, hvem giver sig først.
Den situation har direktør Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) og direktør Esben Sverdrup-Jensen fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) samt direktør Anne Mette Bæk fra Marine Ingrediens Denmark (MID), sat ord på i forbindelse med indsættelsen af Danmarks nye minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri, Rasmus Prehn.
Det er ikke det nemmeste job i verden, den 47-årige socialdemokrat og medlem af Folketinget siden 2007, Rasmus Prehn har fået til opgave.
Udover at forestå opgaven med at oprette et nyt ministerium for landbrug, fødevarer og fiskeri, så venter opgaven med at få landet en Brexit-aftale i EU samarbejdet, hvor flere tusinde job er på spil med milliard-store eksport-indtægter i farezonen for Fiskeriet.
De tre direktører fra henholdsvis DFPO, DPPO og MID ser da også som første og vigtigste opgave for vores nye Fiskeri-minister, at forbedre samarbejdet og dialogen med fiskerierhvervet og de tre top-ledere fra fiskeriet har da også allerede ministerens »to-do-liste« for fiskeriet klar.
Midt i Brexit-orkanens øje
Selvom det er mere end fire år siden, helt nøjagtigt den 23. juni 2016, at briterne besluttede og stemte for at indlede skilsmisse-forhandlinger med EU, er den nye minister havnet midt i Brexit-orkanens øje.
Det er ifølge organisationsfolkene Fischer, Sverdrup-Jensen og Bæk, en fiskeindustri der i disse dage kigger ud over afgrundens rand, med et »No-deal« scenarie, hvor fiskeriet risikere at miste adgangen til britiske fisk og farvande. En situation der bliver mere og mere sandsynlig for hver dag der går. Hvilket vil være ikke mindre end en katastrofe for hele Danmark og især for fiskerihavnene på den jyske vest- og nordkyst. En katastrofe for fiskerne, en katastrofe for fiskeindustrien og en katastrofe for de mange mennesker der dagligt er beskæftiget i branchen og ved fiskemelsfabrikkerne.
Derfor skal regeringen fortsat insistere og forlange, at der må og skal landes en aftale, der sikrer dansk fiskeri fremadrettet.
Hvis det utænkelige skulle ske og det hele lander på gulvet uden en aftale, så bliver det Rasmus Prehn’s fremmeste opgave at få fiskeriet igennem krisen. For som de tre organisationsfolk i fiskeriet understreger, så har statsminister Mette Frederiksen lovet, at fiskeriet ikke bliver ladt i stikken, uanset forhandlingsresultatet. Og netop dette løfte vil både DFPO og DPPO samt MID holde den nye fiskeriminister Rasmus Prehn op på.
Organisations-folkenes enighed
Foruden Brexit er organisationerne enige om, at der er behov for en tæt dialog om de regler, som fiskeriet skal navigere i. For der er rigtig mange regler, og ikke alle regler giver lige god mening. Her findes grelle tilfælde, hvor reglerne er helt umulige at efterleve. Eksempelvis skal industrifiskerne bogføre deres fangster i en detaljeringsgrad, som i sværhedsgrad minder om at finde en nål i en høstak. Den slags reguleringer er uhensigtsmæssig, og de tre giver et løfte på, at de gerne vil hjælpe ministeren med at identificere de områder, hvor reguleringen gør hverdagen som fisker unødigt vanskelig og umulig. Derved kan vi i fællesskab tage opgøret med den form for unødig regulering der driller, kommer det enstemmigt fra Organisationerne.
De ser samtidig også en fællesopgave i at få talt industrifiskeriet op, for netop her har Danmark en usædvanlig god styrkeposition, hvad angår effektivitet og bæredygtighed.
Fiskeriet har også selv været for dårlige til at fortælle de gode historier, som eksempel at man i fiskeriet har reduceret CO2-udledningen med mere end 60 pct. siden start-90’erne. Hvilket i sig selv er en stor præstation og ret imponerende. Samlet set genererer industrifiskeriet en stor og bæredygtig eksportindtægt gennem produktionen af fiskemel og fiskeolie, som der er stor global efterspørgsel på, og som udgør hjørnestenen i andre dele af fødevaresektoren, ikke mindst akvakulturen. Derved skaber industrifiskeriet mange arbejdspladser og udgør en livsnerve i de fiskeriafhængige kystkommuner. Det håber de tre, at ministeren vil være med til at fortælle vidt og bredt. »Vi er overbeviste om, at vi gennem dialog og samarbejde kan styrke det danske industrifiskeri. Til gavn for fiskeriet, til gavn for forarbejdningsindustrien og helt klart til gavn for de Nord- og Vestjyske Havne,« kommer det samstemmende fra de tre organisationsfolk