At Storbritannien, sidst i januar endeligt vedtog at forlade EU, er ikke afslutningen på EU-samarbejdet. Fremover skal de to partere mødes, for at bestemme hvorledes det fremtidige samarbejde mellem på den ene side Storbritannien og den anden side Det Europæiske Fællesskab EU, skal se ud, lige fra handel, fisk og miljø til forskning, uddannelse og til kampen mod terrorisme m.m.
Som en del af briternes og den Europæriske udtrædelsesaftale, vil der være en overgangsperiode frem til udgangen af december 2020, hvor Storbritannien fortsat og stadig vil have adgang til det Europæiske indre marked mod at følge EU’s lovgivning. Dette sker, selvom Storbritannien ikke længere kan være med til at bestemme over EU lovgivningen. Britterne skal i denne overgangsperiode, fortsat bidrage til EU’s budget, men vil ikke længere have indflydelse på at forme EU’s årlige eller langsigtede budgetter, som skal forhandles i år. Formålet er at færdigøre forhandlingerne, inden overgangsperioden rinder ud ved indgangen til 2021. Overgangsperioden kan blive forlænget efter forespørgsel en enkelt gang, men beslutningen om dette skal i givet fald ske før onsdag den 1. juli 2020.
Så EU gør sig nu klar til at forhandle den endelige aftale med Storbritannien på plads i morgen, hvor EU’s europaministre mødes for at godkende dét forhandlingsmandat, som EU’s chefforhandler, Michel Barnier skal bruges til, at få den endelig aftale på plads.