Bomtrawler kæntrede i aftes ved Vestkajen i Hvide Sande

Bomtrawler kæntrede i aftes ved Vestkajen i Hvide Sande

Udsigten til en ellers rolig rejetur langs vestkysten tirsdag aften blev pludseligt knapt så spændende for de to besætningsmedlemmer om bord på bomtrawleren RI 450 »Perkredes«.

Af endnu uforklarlige årsager tog den ældre rejekutter vand ind, under sejlads ud af havneindløbet, krængede over og vendte derefter bunden i vejret, hvorefter den begyndte at synke. Heldigvis for de to fiskere, var en anden rejetrawler i nærheden og kunne lægge bommen ud, så de to mand i vandet havde noget at klamre sig til.

Alarmen til Redningsstationen i Hvide Sande indløb kl 21.50 fortæller stationsleder Lorenz Lauridsen til FiskerForum. Redningsbåden var hurtigt ude ved den kæntrede båd og kunne hjælpe de forkomne og noget chokerede fiskere sikkert over. Stationslederen fortæller videre, at udover en slem forskrækkelse og en kold omgang i vandet, er begge fiskere sluppet uden større skader og held i uheld, sker kæntringen på vej ud af indsejlingen og tæt på land, så undsætningen kunne ske hurtigt.

Begge fiskere slap med skrækken, men lægen, på den tilkaldte lægehelikopter, anbefalede dog begge fiskere at tage en tur rundt sygehuset i Herning, for et ekstra tjek ovenpå den chokerende oplevelse.

At beredskabet virker, når en alarm indløber, var nattens kæntring et glimrende eksempel på. Samtlige 13 redningsfolk fra redningsstationen i Hvide Sande, havde reageret på alarmopkaldet og sammen med en lægehelikopter, to ambulancer og fem vogne fra Beredsskabsstyrelsen, der skulle lægge flydespærring ud, var Havnen i aftes præget af stor aktivitet, blå blink og sirener.

Havnedirektør Steen Davidsen siger i en kommentar til FiskerForum, at det nu er forsikringen der forestår det videre arbejde med, hurtigst muligt at få fjernet fartøjet, der ligger lidt nord for sejllinjen i Havnen. Vraget er mærket af med både bøjer og flydespæring, så når man blot er opmærksom på dette, skulle der efter Steen Davidsens mening intet være til hindre for at besejle Havnen. Havnedirektøren regner dog med besejlingsforholdene igen vil være normale, senest torsdag.

Der forestår nu et større arbejde med at få løftet rejekutteren ud af vandet, da den ligger uheldigt i forhold til indsejlingen og dermed vanskeliggøre adgangen til Vestkajen, hvor et hollandske Cargoskib for tiden ligger til kaj. Ri 450 »Perkredes« ligger på bunden ud for Vestkajen og forsikringen arbejder lige nu, med at få bjærget skibet, så adgangsforholdene til Havnen igen kan blive normaliseret. Man forventer at når dykkere fra Storm Marine har været nede ved den forliste kutterher til formiddag, at få afmonteret bomme og grejer m.m. fra »Perkredes« og derefter at få rettet fartøjet op med flydeballoner. Vil rejekutteren efterfølgende blive trukket ind til kajen, lænset og løftet ud af vandet med en større mobilkran.

Årsagen til kæntringen er ukendt, og det er nu op til Søfartsstyrelsen at få afklaret omstændighederne ved forliset.

FiskerForum.dk