Det danske fiskeri af nordatlantiskeblåhvilling er for første gang blevet MSC certificeret.
To tredjedele af den samlede fangst fra det nordøstlige Atlanterhavs blåhvilling (Micromesistious poutassaou) fiskeri er nu certificeret for bæredygtige fangstmetoder af Marine Stewardship Council (MSC).
Det er fiskere fra Danmark, Holland, Irland, Skotland og Frankrig som i samarbejde har opnået MSC-certificering.
Gruppen består af Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), Pelagic Freezer Trawler Association(PFA, NL), Killybegs Fishermen L9;s Organisation Ltd (RoI), Scottish Pelagic Sustainability Group Ltd (UK) og Compagnie des Peches de Saint Malo (F)
Gerard van Balsfoort fra PFA, der har koordineret og repræsenteret kundegruppen under certificeringsprocessen udtaler: »Jeg er meget glad for, at medlemmerne af de fem
fiskeriorganisationer har modtaget MSC certificering for det nordøstlige Atlanterhav blåhvilling fiskeri. Det understreger endnu en gang at det langsigtede engagement og samarbejde mellem EUs pelagiske flåder er med til at sikre en bæredygtig forvaltning af fiskeriet og selektive fangstmetoder«.
Meget selektive fangstmetoder
Den kombinerede flåde på 72 fartøjer fisker efter den samme bestanden af blåhvilling, ved hjælp af pelagiske (flydetrawl) trawl, som er en meget selektiv fangstmetode i forhold til de fiskearter det fanger. Blåhvilling udgør mindst 99% af den gennemsnitlige samlede fangstsammensætning landet fra de 72 fartøjer.
Ekkolodudstyr gør det muligt for skippere at identificere blåhvilling udfra sit karakteristiske signal type, dybde og placering. Når blåhvillingen er identificeret, sættes nettet ud og fiskerne begynder at bruge sonar til at vise stimens størrelse og svømmeretning. Blåhvilling samler sig i store stimer i gydetiden, derfor er tidsintervalet ved udsætning af net meget korte, typisk 10R11;20 min, hvilket samtidig minimerer bifangst af andre arter.
Fire af de certificerede fiskerier sælger primært til konsum, herunder surimi (fiskepinde) og til fyld i fisketærter, mens DPPO også forsyner fiskemelsindustrien. Der er en stigende efterspørgsel efter blåhvilling på de afrikanske og kinesiske markeder til konsum.
En voksende bestand
Blåhvilling er en torsk-lignende fisk, oftest omkring 25 cm lang. Den findes i en dybde fra 150 til 3000m, men mest almindeligt ved 300R11;400m og er bredt distribueret i hele det nordøstlige Atlanterhav. Bestanden har været støt stigende siden 2011.
I anden halvdel af 1970´erne udviklede det moderne fiskeri efter blåhvilling sig og fangstområderne er velkendte både baseret på fiskernes erfaring og videnskabelige undersøgelser. I 2013 landede fartøjerne, som netop er blevet certificeret, 73.000 tons. Den samlede tilladte fangstmængde i 2013 for det nordlige område var 116032 tons i EU. Fremadrettet vil størstedelen af blåhvilling landet fra det nordlige område være fra MSC certificerede fiskerier.
»Certificeringen af blåhvilling fiskeriet er et fantastisk resultat for disse fiskere, og et eksempel på hvad der kan opnås, når fiskeriorganisationer arbejder sammen til gensidig fordel. En betydelig del af fangsterne fra denne flåde vil finde vej til konsummarkeder, herunder surimi produktion, men også en stor del til produktion af fiskemel og olie . Det passer godt i den tendens vi observerer, hvor der er en stigende interesse blandt fiskemel og -olie producenter for en troværdig kontrol af bæredygtighed.« udtaler direktør Camiel Derichs, MSC Europe.
»Samarbejdet mellem disse fiskere, og deres engagement i MSC certificering vil bidrage til at beskytte bestandene og sikre en stærk fremtid for blåhvilling industrien. Vi er glade for, at certificeringen af blåhvilling er godkendt og bifalder engagementet blandt fiskeriet for at sikre at blåhvilling fangsten er bæredygtig.« Siger Majken Møller, MSC Danmark.
Certificeringsrapporten fra Blåhvilling fiskeriet kan læses her
Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation. Vores vision er, at verdenshavene myldrer med liv, og fiskebestandene bevares for denne og fremtidige generationer. Vores miljømærke og certificeringsprogram anerkender og belønner bæredygtige fiskeripraksisser og hjælper til at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr. MSC miljømærket på et fisk- og skaldyrsprodukt betyder at: Det stammer fra et vildfangende fiskeri der er blevet certificeret af en uafhængig part imod MSCs forskningsbaserede standard for miljømæssigt bæredygtigt fiskeri. Det er fuldt sporbart til en bæredygtig kilde. Mere end 260 fiskerier i over 35 lande er certificeret imod MSCs Standard. Disse fiskerier har en sammenlagt årlig produktion på næsten ni millioner tons, svarende til knap 10% af den årlige, globale fangst. Mere end 19.000 fiske- og skaldyrsprodukter verden over bærer MSC miljømærket.