Brexit-aftalen kaster fortsat lange sorte skygger ind over dansk fiskeri, her senest med briternes udmelding i foråret om at trawlfiskeriet på Doggerbanke skulle forbydes. Med, ét for danskerne dyrt Brexit-brud med Storbritannien, kommer denne melding som endnu en bombe for det danske industrifiskeri, der primært henter en pæn del af sine proteinfisk-fangster netop ved Doggerbanke i britisk farvand.
Det skriver den engelske avis The Guardian
Til den britiske avis, siger den danske fiskeriminister Rasmus Prehn (S), at det er for tidligt at tale om repressalier, selv om han udtrykker stor skuffelse over, hvordan forholdet mellem Danmark og Storbritannien har udviklet sig siden Brexit-aftalens vedtagelse mellem jul og nytår sidste år.
Den danske fiskeriminister lægger ikke skjul på sin skuffelse, »Det er ikke sådan, vi plejer at lave aftaler. Vi plejede at have et virkelig godt forhold til Storbritannien,« forklarer Ministeren til den britiske avis The Guardian.
Ministeren ønsker ikke at forværre situationen med briterne, men allerede i februar måned offentliggjorde Storbritannien, at de ønskede at forbyde bundtrawl ved Doggerbanke. En udmelding der straks og uforbeholdent udløste en kædereaktion af klapsalver samt hyldest fra alle miljøforkæmperes side. Som med denne udmelding alle håber på, at området igen vil føre til en genskabelse af de arter af fisk, som tidligere befandt sig på den lavvandede fiskebanke – Doggerbanke.
Den danske fiskeriminister mener modsat, at et trawl-forbud her kun vil forværre situationen, som danske fiskere befinder sig i, da deres forhold allerede er vanskeliggjort af Brexit, siger han til slut til The Guardian. Læs artiklen her (engelsk)
Slutspurten omkring forhandlingerne om fastsættelsen af fangstbegrænsninger for fiskeriet i 2022, er i fuld gang i Bruxelles og de forventes tilendebragt inden deadline fredag den 10. december 2021.
Et kuriosum
Man kan også anskue briternes beslutning om trawlforbud på Doggerbanke, med den hollandske havbiolog Irene Kingma´s briller. Hun peger på det påfaldende i, at briterne er meget progressive i alle miljø- og fiskerispørgsmål, altså kun lige så længe det ikke rammer deres egne fiskeri-interesser. Hollandske fiskere bliver også ramt af trawlforbudet på Doggerbanke, men her har britisk fiskeri intet i klemme i forvejen, derfor er det helt uden omkostninger for briterne at melde sig ind i koret af de såkaldte trawlmodstandere og miljøforkæmpere. Omvendt forstummer modstanden når talen falder på det skotske trawlfiskeri efter torsk.