Bakterie stopper eksport til Rusland

Bakterie stopper eksport til Rusland

I omkring én måned har færøske Bakkafrost været forhindret i at eksportere sine lakseprodukter til det russiske marked. Årsagen er, at bakterien listeria er fundet i produktionsapparatet.

Bakkafrost, som er Færøernes suverænt største opdrætter af laks, har en stor, ny fabrik på Færøerne, og det er her, at den færøske fødevarekontrol har fundet listeria. Siden 23. juni har fødevarekontrollen derfor nægtet at underskrive eksporttilladelser til det russiske marked.

Hos Bakkafrost har man været utilfreds med denne beslutning. Årsagen er, at antallet af bakterier er lavere end de grænseværdier, som Rusland har på importeret laks. Dermed fortolker de færøske myndigheder fødevarekravene strengere end de russiske myndigheder.

Klagede over eksportforbud

Dette har fået Bakkafrost til at klage til Vinnumálaráðið (det færøske erhvervsministerium, red), som dog valgte at følge fødevarekontrollens beslutning. Dermed er der stadigvæk ingen eksport af laks til Rusland.

Direktør for Bakkafrost, Regin Jacobsen, har overfor Kvf.fo oplyst, at der endnu ikke er overblik over de økonomiske konsekvenser for virksomheden. Han tilføjer dog, at det er lykkedes for Bakkafrost at afsætte lakseprodukter på alternative markeder.

Omkring halvdelen af den opdrættede laks fra Færøerne går til henholdsvis Rusland og USA.

Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur. Hvis man er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver man sjældent alvorlig syg af listeria. Personer med nedsat immunforsvar kan få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Ifølge Fødevarestyrelsen er dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer ca. 25 procent.