I følge den svenske “Non-profit organisation” FISH, er forhandlingerne om fremtiden for vores have begyndt. I går offentliggjorde Europa-Kommissionen sin første pakke af forslag til reformer af den fælles fiskeripolitik (CFP).
Den har modtaget blandede reaktioner, og mange viser bekymring for, at forslagene ikke er ambitiøse nok, og at Kommissionen har undladt i tilstrækkelig grad at prioriterer miljømæssig bæredygtighed, mens andre hævder, at de indeholder urealistiske mål, såsom at nå et maksimalt bæredygtigt udbytte (MSY) inden 2015 og ikke at den ikke uddelegere nok ansvar nok over for fiskerisektoren.
Fra et miljømæssigt synspunkt, er forslagene et skridt i den rigtige retning, herunder en række konkrete forbedringer, men mangler stadig nogle væsentlige elementer såsom en prioritering af de mål og retlige forpligtelser til at følge den videnskabelige rådgivning, når der fastsættes grænser for fiskerimuligheder.
(TFCS) synes at have begrænset støttte, selv efter at Kommissionen har opgivet tanken om, at det vil være et EU-dækkende system. Ministre fra Irland og Skotland har allerede udtalt sig imod obligatorisk TFCS, og Europêche. De vigtigste industri organer på EU-niveau – mener, at systemet bør være frivilligt, for sektoren og for forskellige medlemsstater, at finde den bedst mulige ordning på nationalt plan .
Trods al snak om decentralisering og regionalisering, kan Kommissionen komme ud af reformen med stigende beføjelser. Dette er delvist et praktisk problem. Med fælles beslutningsprocedure i henhold til Lissabontraktaten, vil rettidige ændringer i politikken være næsten umulig. I forslaget har Kommissionen givet en øget mulighed til at foretage ændringer gennem såkaldte delegerede retsakter, en hurtigere beslutningsproces, der ikke inddrager Rådet af fiskeriministre, eller Europa-Parlamentet.
Uanset de endelige resultater, kan denne reform byde på en enestående mulighed for at genvinde trivsel i vores have og vores fiskerisamfund. Ansvaret for at sikre en effektiv reform hviler nu primært på Det Europæiske Råd og på Europa-Parlamentet.