Selvom vi er forskånet for de værste hedebølger over Danmark i denne sommer, så har en enkelt solstråle alligevel fundet vej til en statslig myndigheds-kontrol, der har medført både hedeslag og solstik i den statslige Fødevarekontrol.
Her har man efter et kontrolbesøg tilbage i marts måned, hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn, efterfølgende i sommerheden, Politi-anmeldt auktionen for risiko for op-sprøjt af forurenet vand fra trucks, der håndterer fiskekasser med fersk og nedkølet fisk.
Når man hører om historier af denne karakter, skulle man ikke tro, at Fødevarestyrelsen havde nok at give sig til.
Det syntes både søgt og uvidende, at kaste sig over et område der er så meget i kontrol og som helt følger reglerne til punkt og prikke, som fiskeauktionerne gør det her. Og så samtidig ligge bevisbyrden over på den anklagede, i dette tilfælde Danske Fiskeauktioner i Thyborøn.
Fødevarestyrelsen kontrollerede i marts måned auktionshallen i Thyborøn og noterede sig ved den lejlighed, at der blev kørt med truck på de våde gulve i auktions-lokalerne. Ifølge kontrollen skabte dette op-sprøjt fra gulvene, der efterfølgende skabte risiko for at ramme fiskekasserne. Desuden stod kasserne direkte på gulvet, når de efter auktionen blev sorteret ud til de forskellige opkøbere. Trods mange års praksis på dette område, uden risiko for bakterie-spredning, så mente styrelsen pludselig, at denne praksis nu var at anse for en risiko. Ligeledes blev det bemærket i samme kontrol, at når kasserne blev løftet fra gulvet og stablet oven på hinanden, kunne disse kasser muligvis også give anledning til forurening af fiskene.
I flere medier har Fødevarestyrelsens handling, da også vakt berettigede kritik og stor undren.
Uden fortilfælde for, at op-sprøjt fra auktionens gulve, har forurenet fisk. Så har Fødevarestyrelsens alligevel Politianmeldt Fiskeauktionen, istedet for at tage en dialog med dem omkring deres håndtering af fiskekasserne.
Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen, mener at det er alt for drastisk at politianmelde auktionen og kalder det både en besynderlig og ikke særlig smart handling, siger han i en kommentar til TVMidtVest.
»For hvorfor vil Fødevarestyrelsen ændre en praksis, som har været almindelig brugt i over 50 år, som jeg forstår det. Det virker ikke særlig smart. Og hvis der er et problem, burde Fødevarestyrelsen dokumentere det i stedet for, at fiskeauktionerne skal bevise deres uskyld,« fortæller han og forklarer videre, at han agter at tage sagen op med ministeren snarest muligt.
Selv stiller Michael Lodahl, direktør for Danske Fiskeauktioner i Thyborøn med afdelinger i Thorsminde og Hvide Sande, sig også undrende op, for der har aldrig været den slags problemer på auktionen. Til avisen siger han, »jeg forstår ikke, hvor det kommer fra, jeg synes, det er så vanvittigt, det her. Vi er én af de første virksomheder, der retter sig efter nye regler, men det her er ud over det, vi kan arbejde med,« siger den vestjyske direktør, der heller ikke ser for sig, at man kan indfører krav om at opbevare fiskekasserne på paller – det vil simpelthen betyde en lukning af virksomheden.
»Det kan ikke lade sig gøre i praksis. Det ville kræve en masse mandskabsmæssige ressourcer, med op til seks til otte mand ekstra, for at rende rundt med tom-gods og manøvrere,« slutter han og siger ligeud, »det holder jo ikke.«
Frygten hos den vestjyske auktionsejer er, at det bliver til en kamp med en statslig kontrol, der som den øverste myndighed på området indenfor fødevarer, alligevel har det sidste ord.
Selv prøver man fra Auktionens side og fra foreningen for danske fiskeauktioner, at få sagen op i EU via Søren Gade (MEP), da det umiddelbart i forhold til andre landes praksis, virker som en urimelig og meget konkurrenceforvridende foranstaltning.
Ligeledes vil man inviterer Teknologisk Institut ud til Auktionen, for at få foretaget en mikrobiologisk analyse af fiskene, for at modbevise Fødevarekontrollens påstande; holder de vand eller er der istedet tale om en magtfuldkommen styrelse, der åbenbart har alt for lidt at lave.