Akvakultur, eller opdræt af fisk og andre vandlevende arter, er i dag den hurtigst voksende form for fødevareproduktion. Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) produceres der nu 730 forskellige arter i akvakultur. Denne vækst har været en central del af det FAO kalder “den blå transformation” – en global indsats for at gøre fiskeri og akvakultur mere bæredygtige.
Det skriver IntraFish
Siden 1950 er den globale fødevareproduktion fra hav og ferskvand næsten tidoblet – fra 19 millioner ton til 185 millioner ton i 2022. Akvakultur alene er steget fra nogle få tusinde ton til 94 millioner ton om året. Dette gør opdræt til hovedårsagen bag den stærke vækst i produktionen af fisk og skaldyr. Samtidig har fiskeriet været stabilt på omkring 90 millioner ton årligt siden 1980’erne.
Mens fiskeriet primært foregår i havet, er størstedelen af akvakulturproduktionen baseret på ferskvand. Opdræt af fisk som karper, rejer, skaldyr og alger har fået stor betydning og bidrager i dag med størstedelen af verdens fødevareproduktion fra vandmiljøer.
Asien dominerer og Kina er førende
Asien står for over to tredjedele af verdens samlede produktion af fisk og skaldyr, og Kina er den største spiller med cirka 60 millioner ton årligt. Kinas produktion er domineret af landbaseret akvakultur, men landet har også store fangster fra havet. Blandt de største fangstnationer i verden var Norge nummer ni i 2022.
Selvom akvakultur boomer, står det traditionelle fiskeri over for store udfordringer. FAO anslår, at over en tredjedel af verdens fiskebestande er overfisket, og tilstanden har forværret sig siden 1980’erne. Dog kommer størstedelen af fangsterne stadig fra bæredygtige bestande i vægt. FAO vurderer, at bedre forvaltning kan vende denne udvikling og øge fangsterne betydeligt.
Samtidig peger FAO på behovet for at reducere spild i produktionen, da millioner af ton mad går tabt hvert år. Dette er en vigtig del af den blå transformation, som også fokuserer på social og økonomisk bæredygtighed – især i udviklingslande, hvor fiskeri og akvakultur er afgørende for ernæring og indkomst.
Fremtiden for den blå transformation
Den blå transformation kræver både mere bæredygtig akvakultur og fiskeri samt forbedringer i værdikæden, så madspild reduceres. Akvakultur er ikke kun en løsning på global sult, men også en vigtig kilde til næring, især i fattige lande. Samtidig bidrager sektoren med arbejde og økonomisk stabilitet for millioner af mennesker verden over.
Med den rette forvaltning og innovation kan akvakultur fortsat vokse og spille en nøglerolle i at sikre fremtidens fødevareforsyning.