Hvert år bliver der fjernet store mængder sand fra sejlrenden ved Limfjordens udmunding, Hals Barre, for at sikre, at skibe kan sejle sikkert ind til Aalborg havn og Aalborg Portland. Det sand, der suges op, går ikke til spilde. Det bruges i stedet i cementproduktionen hos Aalborg Portland, hvilket skaber et smart og bæredygtigt samarbejde.
For nylig afsluttede sandsugeren »Magni R« en uges arbejde ved Hals Barre, hvor den fjernede tusindvis af tons sand fra bunden af fjorden. Hvert år oprenses mere end 100.000 kubikmeter sand fra sejlrenden. Dette sikrer, at store skibe kan anløbe Aalborg, men det har også en anden fordel: Sandet bliver genbrugt.
I stedet for at smide sandet væk, bliver det sendt til Aalborg Portland, hvor det indgår som en vigtig ingrediens i cementproduktionen. Mogens Pedersen, der er ansvarlig for havnen og terminalen hos Aalborg Portland, forklarer, at det er meget mere effektivt at få sandet sejlet ind end at transportere det med lastbiler.
»Vi sparer mange lastbiler ved at få sandet direkte fra fjorden, og derfor er vi meget tilfredse med dette samarbejde,« siger han.
Lang tradition for ressourceudnyttelse
Aalborg Fjordudvalg, som består af Port of Aalborg og Aalborg Portland, har stået for oprensningen af sejlrenden siden 1925. Mette Schmidt, teknik- og bæredygtighedschef hos Port of Aalborg, fortæller, at de har genbrugt det oprensede sand i mange år, længe før bæredygtighed blev et populært emne. Udover cementproduktionen bruges sandet også til byggeprojekter og til at forberede nye områder i Østhavnen.
Dette samarbejde mellem Aalborg havn og Aalborg Portland er et godt eksempel på, hvordan ressourcer kan udnyttes effektivt og bæredygtigt.
Se video af sandsugeropgaven